Site icon podunavlje.info

Festival iranskog filma otvoren u Smederevu

SMEDEREVO, 18. mart 2019 – Ataše za kulturu i direktor Kulturnog centra ambasade Islamske ‎Republike Iran u Beogradu, Mahdi Širazi, u prisustvu svoje porodice i smederevske publike, ‎otvorio je Festival iranskog ‎filma u Centru za kulturu Smederevo.

Publiku je, posle intoniranja državne himne Irana i Srbije, pozdravio zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, koji je izrazio zadovoljstvo petogodišnjom saradnjom, u okviru koje je bila organizovana škola persijskog jezika, kao i poklon-donacija Kulturnog centra ‎Irana Narodnoj biblioteci Smederevo, uz izložbe i revije filmova. On je pohvalio iranske režisere „istančanog senzibiliteta“ i pozvao sugrađane da u većem broju dođu na naredne projekcije.

Potom se prisutnima obratio ataše za kulturu i i direktor Kulturnog centra ambasade I‎R Iran u Beogradu Mahdi Širazi, koji je rekao da je saradnja za ovih pet godina bila sjajna. On se zahvalio domaćinima i predstavio aktivnosti Kulturnog centra Irana u Srbiji.

„Prošlog meseca smo organizovali 18. Festival iranskog filma u Beogradu, a želeći da upoznamo narod koji živi u drugim delovima Srbije, organizujemo različite manifestacije. Iranska ‎kinematografija poznata je u svetu, a osnova je duhovnost i moral. To je ono što je razlikuje od drugih kinematografija. U Iranu se godišnje snimi više od 100 filmova. Nakon pobede Islamske revolucije u Iranu, u proteklih četrdeset godina smo učestvovali na više od 3000 festivala i osvojili 3648 nagrada“, rekao je pored ostalog Širazi i zaključio da za njega i njegovu porodicu predstavlja čast i zadovoljstvo što mogu da budu u društvu smederevske publike.

Reviju iranskog filma, koja će trajati do 28. marta i biće prikazano ukupno pet filmskih ostvarenja, večeras je otvorila porodična drama Negara Azerbejdžanija „Nagresino doba“ iz 2017. godine. U utorak će revija biti nastavljena projekcijom filma Madžida Madžidija „Deca neba“, od 20 časova. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Tokom trajanja ovog filmskog festivala publika će u holu Centra za kulturu Smederevo  moći da pogleda izložbu minijatura Mahmuda Farščanija i fotografija iz Irana.

Foto: podunavlje.info

Exit mobile version