Održan prvi protest „1 od 5 miliona“ u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 16. mart 2019 – Pred bioskopom u Velikoj Plani, sinoć je održano prvo okupljanje u okviru protesta „Jedan od pet miliona“. Prisutnima su se obratili Planjanin, dr Željko Donić, viši lektor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prevodilac i građanski aktivista, kao i predsednica Skupštine poljoprivrednih proizvođača Užica i predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković.

– Pitali su me „zašto baš ja na ovom prvom protestu“. Meni je čast da tu budem. Do duše, malo sam čekao da Velika Plana ustane, ali se konačno i to desilo, i mislim da svi moramo da ustanemo zato što smo dovoljno živeli, ovih šest, sedma godina je već, u laži. Ima ovde ljudi različitih političkih opredeljenja, ali mi se sada ne borimo za političke stavove, za uverenja, mi se ovde borimo za demokratiju i slobodu. Za demokratiju smo se bili izborili pre 20 godina, ali su nam je sad ponovo uzeli. Pre 20 godina ja sam kao dečak bio ovde na ulicama, sa drugovima koje su hapsili, ako se sećate, ovde ispred Suda, gde smo protestvovali… I sad opet hapse ljude. Video sam poruke, da će neko da snima večeras, da kažnjava… Ne možete sve da nas kaznite, što nas je više to će teže moći s nama da izađu na kraj. Zato izađite, da nas sledeće puta bude još više – pozvao je Donić Planjane.

– Dolazeći ovde, dobila sam informaciju „da sam plaćena“ da večera budem ovde. E pa dragi moji botovi, ovde dolazim sa velikim zadovoljstvom, a vi sve one pare, koje ste pokupili od nas poštenih građana, da skupite na gomilu ne možete da me platite da vas podržim. Malinari su podržali građanske proteste od onog prvog, tu smo i ne plašimo se. Milion dopisa smo napisali Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu trgovine, gospodin Ljajić, koji se samo premešta iz jedne ministarske fotelje u drugu, iz jedne Vlade u drugu, ni na jedan dopis nije odgovorio. Gospodin Vučić je poslao odgovor na naše zahteve, ali pre dva meseca, kada je čuo da ćemo podržati sve građanske proteste! Znate šta stoji u dopisu? Da nije po Ustavu da se predsednik Republike meša u cenu maline! Pa, gospodine Vučić, vi se mešate u sve, pa tako možete i u sudbinu 250-300 hiljada proizvođača maline! Draga gospodo iz vlasti, gospodine Vučiću, u aprilu mesecu će se rešavati o ceni maline, ali i o mnogo čemu drugom – najavila je Slađana Stanković.

Posle obraćanja govornika, usledila je šetanja gradskim ulicama, do zgrade Opštine. U šetnji je, po proceni organizatora, učestvovalo oko 200 Planjana. Naredni skup istim povodom najavljen je za sledeći petak.  

Foto: FB stranica „1 od 5 miliona Velika Plana“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!