Sud u Strazburu odbio tužbu penzionera iz Srbije zbog procedura


Foto: Srđan Ilić / Jedan od ranijih protesta penzionera

Izvor: insajder.net, 9. mart 2019 – Odbacivanje kolektivne tužbe Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” pred Evropskim sudom za ljudska prava bilo je očekivano i to zbog procedura Suda, objasnio je u razgovoru za Insajder bivši sudija Suda u Strazburu Dragoljub Popović. On navodi i da su u sindikatu pogrešno protumačili obrazloženje Suda za odbijanje kada su saopštili da je sud ocenio da penzioneri nisu dovoljno oštećeni.

“Jednostavno rečeno nisu bili ispunjeni uslovi za postupanje Evropskog suda zato što podnosilac predstavke nije iscrpeo takozvani nacionalni pravni put. Takođe, u ovom slučaju je specifično to što je sindikat, odnosno udruženje, pokušalo da zastupa svoje članove, a to prema praksi Suda u Strazburu nije dopušteno”, kaže Popović u razgovoru za Insajder.

Bivši sudija dodaje i da je i to što je odluku o odbacivanju doneo sudija pojedinac takođe stvar procedure.

“Predmet uvek razmatra sudija pojedinac i on može da ga odbaci ako misli da nema razloga za dalje postupanje Evropskog suda ili da uputi predmet veću od sedam sudija”, objašnjava Popović.

Kako dodaje, pre podizanja ove tužbe jedno od udruženja penzionera mu je predložilo da ih zastupa pred sudom u Strazburu, ali ih je on odbio.


Dragoljub Popović


“Kada su mi predočili da nakon odluke Ustavnog suda žele kolektivno da idu pred Strazbur, objasnio sam im da to ne može jer se mora iscrpeti nacionalni pravni put i to mora svaki penzioner za sebe. Rekao sam da ne mogu da ih zastupam zato što mi to ne dopušta advokatska etika jer znam da nemaju nikakvih šansi”, dodaje Popović.

Popović podseća na ranije slučajeve država u kojima su smanjene penzije o kojima je odlučivao Sud u Strazburu i koji “ne idu na ruku” penzionerima u Srbiji.

“U slučajevima Bugarske, Mađarske i Portugala Evropski sud je izrekao da nema povrede Konvencije. Naročito je zanimljiv taj portugalski slučaj jer je Ustavni sud ove zemlje naveo otprilike ovo – to je kršenje Ustava, ali nema se kud i mora tako. I to je Sud u Strazburu odobrio. Međutim, vremena se menjaju, evropsko pravo u oblasti ljudskih prava je precedentno i nije nemoguće da Sud u budućnosti promeni svoj stav po tom pitanju”, obrazlaže Popović.Popović podseća na ranije slučajeve država u kojima su smanjene penzije o kojima je odlučivao Sud u Strazburu i koji “ne idu na ruku” penzionerima u Srbiji.

Krajem februara saopšteno je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio kolektivnu tužbu Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” zbog četvorogodišnjeg umanjenja dela penzija po Zakonu o privremenom načinu isplate penzija.

Podsetimo, Zakon o umanjenju penzija donet je 2014. uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je “blizu bankrota”.

Ovakva mera dovela je do brojnih protesta penzionera, ali je zakon ukinut tek nedavno, tačnije u septembru prošle godine usvajanjem izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Preinačena presuda u korist penzionera protiv PIO Fonda, podneta Ustavna žalba

Pre nekoliko meseci Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je prvostepenu presudu u korist jednog penzionera kojom je PIO fondu naloženo da treba vratiti iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014.

Ovakvu presudu komentarisao je ubrzo i predsednik Srbije u novogodišnjem intervjuu.

“O tome bih mogao mnogo da vam pričam, ali ću još da ćutim, jer čekam da se nešto završi. Onda ćete da se iznenadite ko, kako i zašto je doneo takvu odluku”, izjavio je Vučić za Espreso.

Ovakvu izjavu predsednika, tvrdeći da se radi o pritisku, osudili su predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

Dvadesetak dana kasnije, Viši sud u Novom Sadu preinačio je presudu usvojivši žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kako je tada navedeno u odgovoru Insajderu, Viši sud je ovakvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Kako Nikola Jović, advokat ovog penzionera iz Bačke Palanke kaže za Insajder, slučaj nije završen jer je podneta Ustavna žalba.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13683/Sud-u-Strazburu-odbio-tu%C5%BEbu-penzionera-iz-Srbije-zbog-procedura.htm

Skorašnji članci

error: Content is protected !!