USS Sloga: U Srbiji se prava žena sve jače narušavaju

USS SLOGA, 7. mart 2019.- Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, s velikom zabrinutošću ocenjuju da se u Srbiji prava žena sve jače narušavaju, a ekonomska čak guraju na nivo s početka 20. veka.

Da je tako, kako navode, potvrđuju nepobitne činjenice da u Srbiji danas većina žena nema svoju ekonomsku nezavisnost, što je po njima jedan od glavnih uzročnika izloženošću svih oblika zlostavljanja, od radnog, fizičkog, seksualnog, do porodičnog nasilja sa tragičnim posledicama.

Ogromna većina žena, tvrdi „Sloga“, radi na poslovima gde se primaju minimalne zarade, a najugroženije su zaposlene u takozvanoj “šrafciger industriji”, manuelnih poslova na lepljenju i sastavljanju kablova, industriji obuće i odeće. Većina žena i dalje ima zaradu i do 40 odsto manju od muškaraca, iako često rade isti posao.

A kakve vrednosti država, odnosno aktuelna vlast neguje prema ženama, dovoljno je samo pomenuti mizeran iznos naknada za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta, ili kakav je odnos poslodavaca prema ženama koje žele da se ostvare kao majke, dodaje se u saopštenju.

Sindikat je izrazio očekivanje da će i njihova prava biti podignuta na veći i viši nivo, od kada na mestu predsednika vlade (od 2017. godine) imamo ženu, međutim, kako zaključuju, to izostaje. Umesto da bude pokretač nove energije i nova “heroina” na polju zastupanja ženskih prava, premijerka Ana Brnabić je očigledno samo u senci drugih koji umesto nje odlučuju, navodi „Sloga“.

Jer kako objasniti slučaj laborantkinje Danke Savić iz Malog Zvornika, pitaju se u sindikatu, koja je zbog supruga sindikalca koji se borio za prava radnika kažnjena odmazdom tako što je sa mesta laboranta premeštena na mesto čistačice, a potom na težak fizički rad u kamenolomu da ručno prebacuje kamen, o čemu se ceo svet čudio.

 „Sloga“ navodi i slučaj Marije Lukić iz Brusa koja je bila žrtva ucenjivana i zlostavljanja od strane bahatog političkog moćnika iz vladajuće garniture, koja mu se otvoreno suprotstavila i koja i dalje trpi neviđene pritiske i pretnje.

I dok premijerka o ovim slučajevima ćuti ili se vešto krije iza institucija koje očigledno već duže ne rade svoj posao, za Udružene sindikate Srbije “Sloga” Danka i Marija su te nove “heroine” u borbi za prava žena u Srbiji.

Baš kao i sve one žene koje su dobile otkaz sa posla, jer su hrabro digle svoj glas protiv mobinga i zlostavljanja na radu, posebno kod stranih “pelenaških firmi i preduzeća” koja ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje, pristojne plate i normalne uslove rada, zaključuje se u saopštenju „Sloge“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!