Počinje primena zakona – naknade za zagađivače i do 0,4% godišnjeg prihoda

1. mart 2019 –  Od danas na snagu stupaju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine koje su propisane Zakonom o naknadama za korišćenje dobara, a novac koji zagađivači i transporteri opasnih materija budu uplatili pripašće opštinama i gradovima čiji žitelji su ugroženi zbog zagađenja. Po ovom zakonu, za aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu može se naplatiti do 0,4% godišnjeg prihoda koji je zagađivač ostvario u prethodnoj godini od obavljanja tih aktivnosti koje zagađuju okolinu. Predviđene su i pojedinačni iznosi naknada za pojedine zagađujuće materiji pa tako za tonu emitovanog sumpor-dioksida moraće da bude plaćeno 9.000 dinara naknade na ime zagađivanja životne sredine. Taksa na tonu plastičnih kesa bez aditiva je 25.900 dinara, a za emisiju proizvedenog ili odloženog opasnog otpada plaća se po toni 1.500 dinara, dok svaki kilogram uvezene supstance koja oštećuje ozonski omotač košta 52 dinara. Plaća se i za transport nafte i derivata, odnosno hemijske i robe od drugih opasnih materija za industriju ili iz nje, a naknada je 100 dinara po toni.
Naknadu plaćaju firme, preduzetnici i građani čije aktivnosti utiču na životnu sredinu, kao i firme koje prevoze naftu i naftine derivate, odnosno hemijske i druge opasne industrijske materije na teritorijama opština i gradova kojima je Srbija dala status ugrožene životne sredine.
Utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, njenu kontrolu i naplatu, obavljaju gradovi i opštine, a ostvareni prihodi uplaćuju se u njihove budžete.

Detalje Zakona i iznose naknada možete da vidite ovde:

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/zakoni/2018/zakoni/Zakon%20o%20naknadama%20za%20koriscenje%20javnih%20dobara%2095-18.pdf

Skorašnji članci

error: Content is protected !!