Nastavljeni radovi na sanaciji i stabilizaciji kule 11 Smederevske tvrđave

SMEDEREVO, 1. mart 2019 – Sredinom decembra, kada su radnici na gornjem delu kule naišli na neeksplodirano topovsko zrno iz Drugog svetskog rata, privremeno su obustavljeni radovi na projektu statičke sanacije i stabilizacije kule 11 Smederevske tvrđave. Specijalizovana jedinica  Sektora za vanredne situacije ubrzo je uklonila, deaktivirala i uništila pronađeno topovsko zrno, a detektorom za metal tokom februaru ove godine obavljena je pretraga krunice kule kako ne bi bilo novih ovakvih „neprijatnih nalaza“.

U međuvremenu su se, osim bezbednosnih, stekli i neophodni i meteorološki uslovi, tako da su radovi nastavljeni sredinom februara postavljanjem zaštitne mreže od pocinkovane žice na zidove i krunicu kule. U toku su i radovi na statičkoj sanaciji i stabilizaciji kule 11 izradom jet grouting kolona, koje izvode Privredno društvo za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata „KOTO“ d.o.o.  i preduzeće „Novkol“ a.d. iz Beograda.

Projekat statičke sanacije i stabilizacije kule 11 finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo. Ugovorena vrednost radova koji se sada sprovode je oko 19 miliona dinara.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!