Registracija vinograda upisom u Vinogradarski registar

28. februar 2019, izvor: poljosfera.rs  – Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar je propisan zakonom, a upis se vrši na osnovu zahteva koji podnosi pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice nekoj od najbližih kancelarija Stručne organizacije za vođenje Vinogradarskog registra prema sedištu proizvođača grožđa – pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu proizvođača grožđa – fizičkog lica, podseća Biljana Milosavljević dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva PSSSS Kragujevac.

Kancelarije su smeštene u  Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Aleksandrovcu, Negotinu i Nišu.

Kako se upisati u Vinogradarski registar?

Najpre je potrebno ispuniti zahtev, koji se podnosi na obrascu VV1- zahtev za upis u Vinogradarski registar, koji proizvođači preuzimaju uz dokumentaciju za obnovu registracije od Uprave za trezor.

Uz zahtev za upis u Registar podnosi se:

1. Ugovor o zakupu, odnosno korišćenje za vinogradarsku parcelu na kojoj se vinograd nalazi, ako podnosilac zahteva nije vlasnik te vinogradarske parcele, odnosno ako je zakupac ili korisnik.

2. Dokument kojim se dokazuje pravo svojine na katastarskoj parceli na kojoj se nalazi vinogradarska parcela, ako pravo svojine nije upisano u katastar nepokretnosti, rešenje o raspodeli komasacione mase, rešenje o nasleđivanju.

Svakom proizvođaču se prilikom upisa u Registar dodeljuje registarski broj i izdaje izvod iz Registra sa brojem vinogradarske parcele i grafički prikaz tih parcela. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj. Taj broj jednom dodeljen se ne može menjati, niti može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču u slučaju njegovog brisanja iz registra.

Ako dođe do promene podataka upisanih u registar prijavljuju se u roku od 15 dana od dana nastale promene. Promenu podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa sa rodnih vinogradarskih parcela, u cilju određivanja proizvodnog potencijala, proizvođač grožđa prijavljuje Ministarstvu poljoprivrede svake godine nakon berbe.

U Vinogradarski registar ne moraju da se upišu oni koji proizvode grožđe koje nije namenjeno prometu i to na površini koja je manja od 10 ari.

https://www.poljosfera.rs/agrosfera/agro-teme/vocarstvo-i-vinogradarstvo/vinogradarski-registar-upis-je-zakonska-obaveza/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!