Site icon podunavlje.info

Opozicija napustila kovinski lokalni parlament

KOVIN, 27. februar 2019, izvor: kovinac.rs – Šestoro odbornika Saveza za Kovin od danas ne učestvuje u radu Skupštine opštine. Oni su, naime, na samom početku današnje sednice napustili salu u zgradi opštine kako se (nezvanično) i moglo čuti u prethodnom periodu.
Šef ove odborničke grupe Srđan Vukša u izjavi za naš sajt kaže da je razlog taj „što što ne želimo da uzmemo učešće u odlukama koje se tiču gubljenja pravnog statusa pet osnovnih škola na teritoriji opštine i promene Statuta opštine Kovin.”
Pored toga, dodaje da je atmosfera u SO zahvaljujći „zloupotrebama Poslovnika od strane predsnika SO  Zorana Bradanjija postala nepodnošljiva i netolerantna“, zbog čega je Vukša na jednoj od prethodnih sednica tražio izglasavanje nepoverenja Bradanjiju (ta tačka nije uvrštena u dnevni red zbog nedovoljnog broja glasova).
S druge strane šef odborničke grupe SNS u SO Kovin  Srdjan Nenek, predsednica opštine Sanja Petrović i predsednik Skupštine Zoran Bradanji, ocenili su ovaj akt kao “nedemokratski i kukavički”.
Među optužbama odbornika vladajuće stranke stoji i ta da je opozicija za ovakav čin „dobila naredbu šefova iz Beograda.“
Podsetimo, na današnjoj sednici usvojena je nova Odluka o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Kovin  (što smo i najavili pre nekoliko meseci). Odluka predviđa gašenje nekoliko seoskih škola koje će dobiti status izdvojenog odeljenja i administrativno biti pripojene kovinskim školama (s izuzetkom Bavaništa i Skorenovca).
Kako će sve funkcionisati u narednim godinama i šta će biti s viškom zaposlenih, tema je kojom ćemo se baviti.
Na kraju izjave Vukša dodaje da će “odbornici naše odborničke grupe svoje dalje aktivnosti nastaviti uz narod, na ulici.”
Podsećamo da su početkom februara i narodni poslanici Saveza za Srbiju počeli s bojkotom Narodne skupštine, a da se „neučešće“ u radu najviših organa lokalne vlasti  proširio na više desetina opštinskih i gradskih skupština u Srbiji.
Odborničku grupu Savez za Kovin čine članovi Demokratske stranke (Srđan VukšaVladimir TasićMilče Milutinov i Stevan Radulović), te odbornice Dveri (Milica Makić i Aleksandra Rančić) koje su u skupštinski saziv ušle na listi GG Kovin može bolje, zajedno za našu opštinu – Ivan Dotlić.
Pored pomenutih tačaka, odbornička većina je na današnjoj sednici usvojila ostavku odbornika Vendela Vaštaga, program rada Skupštine za 2019., Izveštaj o izvršenju budžetskih sredstava za 2018. godinu, Odluka o izmeni budžeta za 2019., kao i izmene odluka o lokalnim komunalnim taksama, tržišne cene zakupa neizgrađenog građevinskog zemljišta i drugo.
Osim na mesto odbornika, Vaštag je podneo ostavku i na funkciju predsednika Saveta za mlade SO Kovin. Njega će, na toj poziciji, zameniti Mihajlo Dragić.

Exit mobile version