Zimski uspon na Trem i škola orijentiringa

SMEDEREVO, 25. februar 2019 – Planinarski sportski klub “Čelik“ minulog vikenda učestvovao je na republičkoj akciji “Zimski uspon na Trem“, a organizovana je i škola orijentiringa.

Planinarski klub “Železničar“ iz Niša organizovao je republičku akciju planinara, koja je ujedno i tradicionalna akcija, “Zimski uspon na Trem. Akcija je izvedena u subotu, uz učešće osam članova PSK “Čelik“. Prevozom se stiglo blizu planinarskog doma Bojanine vode. Nije se moglo bliže jer je bilo zaostalog i novog snega, mnoštvo vozila koja su dovezia planinare iz raznih krajeva Srbije, iz Makedonije i Bugarske, na ovu, za planinare dragu i uvek odlično posećenu akciju. Pred kraj zime, planinari koji se ne bave usponima u ekstremnim uslovima, imaju želju i imperativ da se popnu na Trem 1810 mnv, najviši vrh Suve planine. U planinarskom domu članovi Čelika su se susreli sa članovima pobratimskog društva Kupena iz Pešćera, iz Bugarske. Tako su pobratimi, po lepom i sunčanom, ali prohladnom danu, izašli na Kraljev put na kojem je bilo pomalo zaostalog snega, a kako se penju,  sve je više snega. Stiže se do mesta odvajanja ka Ljubinom izvoru. Ovde je već izazovnih 30-25 cm snega. Penje se improvizovanim stepeništem i hvatanjem za ogradu koju su domaćini uradili da bi uspon bio bezbedniji. Prtina na šumskoj stazi postaje sve šira i klizavija. Prolazi se kroz šumu i delove šume koji su oštećeni još pre više godine od uticaja ledene kiše. Posle dva sata hoda i pređenih pet kilometara izlazi sa na sedlo “Devojački grob“ na 1311 mnv.

Mali predah, te dalje ka glavnom cilju. Vedro vreme, ali je na vrhu oblačno i maglovito. Vreme nije dozvolilo potpuni užitak, što nije smetalo dobrom raspoloženju. Staza klizavija, a kolona se kreće po terenu bez šume. Nisko rastinje je prekriveno snegom, samo poneki kamen strči. Posle dodatnih 100 minuta, eto ih na vrhu. Sledi duža pauza za fotografisanje, druženje i  prikupljanje snage za povratak.

Povratak po klizavoj, utabanoj stazi je opasniji od uspona. Znaju to planinari, te se oprezno kreću u koloni povratka. Kraj akcije je bio u selu Gornja Studena, nakon pređenih 20 km i 7-8  sati pešačenja sa manjim odmorima. Druženjem u sali doma kulture ovog planinskog sela, završen je još jedan uspon na Trem.

Tokom vikenda nastavljena je obuka, pa se u subotu, u okviru orijentiringa, vežbalo grupno kretanje učesnika sa trenerima po gradu sa zadatim kontrolnim tačkama. Krenulo se od javne česme preko puta kluba na stazu sa 13 kontrolnih tačaka, dužine 1300 m vazdušne linije, odnosno oko dva kilometra, zaobilazeći prepreke na putu. Na ovom treningu učestvovalo je 20 polaznika škole od kojih je 12 dece. Trening su sproveli i iskusni članovi kluba Nataša Stanisavljević, Nebojša Milovanović i Aleksandar Vijatović sa trenerima Draganom Nikolićem i Brankom Grujićem. U nedelju se najpre radilo u klubu na teoretskom delu iz orijentiringa, opšte o kretanju pomoću karte i kompasa na raznim terenima. Potom u delu planinarske orijentacije o oblastima takmičenja, među kojima su rešavanje zadataka, pitanja iz prve pomoći, pitanja iz opšteg poznavanja planinarstva. Ponekad su tu i pitanja vezana za bezbednost, čvorologija. Potom je podrobnije objašnjeno izračunavanju zadataka za određivanje položaja kontrolnih tačaka na karti 1:25000. Nokon toga izašlo se na teren, u grad, gde je vežbano pronalaženje kontrolnih tačaka iz planinarske orijentacije. Ovog puta bilo je šest obeleženih kontrolnih tačaka, na stazi dugoj 2800 m vazdušne linije, odnosno oko četiri kilometra, zaobilazeći prepreke na putu. Na ovom treningu učestvovalo je 30 polaznika škole od kojih je 18 dece. Trening su sproveli i iskusni članovi kluba Saša Nikolić i Aleksandar Vijatović sa trenerima Draganom Nikolićem i Brankom Grujićem. Svi učesnici sa uspehom su se kretali od objekta do objekta, na kojima su bile predviđene kontrolne tačke. Na kraju pronalaženja kontrolnih tačaka deca su bila posebno zadovoljna, jer su uspešno vladala tehnikom kretanja na terenu

Tekst I fotografije: Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!