Devalviranje sporta, ili Gradskog veća?

SMEDEREVO, 25. februar 2019 – Gradsko veće grada Smedereva usvojilo je Odluku o izboru programa u oblasti sporta koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva u 2019. godini na sednici održanoj u petak, 22. februara, objavljeno je danas na gradskom sajtu.

Kako nezvanično saznajemo, Odluka se na volšeban način našla na sednici i to između četvrte i pete tačke dnevnog reda, a da prethodno nije najavljena ni kao redovna, niti kao dopunska tačka. Sednicom je predsedavao Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika, koji danas nije odgovarao na naš telefonski poziv.

Prema našim saznanjima, članovi Gradskog veća su ovu tačku dnevnog reda uredno izglasali, a da prethodno nisu bili upoznati sa materijalom, odnosno sa sadržajem predložene Odluke, što je najblaže rečeno, neozbiljno, jer je reč o raspodeli 110 miliona budžetskih sredstava.

Odluku je predložio Saša Branežac, resorno zadužen za sport, bez suvislog obrazloženja predložene odluke, navode naši izvori i dodaju da, navodno, ni Gradski odbor Srpske napredne stranke nije razmatrao ovu tačku, kao što je uobičajeno za pripremu sednica Gradskog veća.

Prema Odluci, Gradskom fudbalskom savezu, na čijem čelu je u petak, kada je Veće usvojilo Odluku,  još uvek formalno bio Saša Branežac (Skupština GFS, na kojoj je izabran novi predsednik, održana je sutradan, u subotu),  odobreno je šest miliona i 300 hiljada dinara.

Kad već govorimo o fudbalu, Fudbalski klub Smederevo dobiće 22 miliona dinara, a Klub malog fudbala Smederevo četiri miliona i 300 hiljada, za razliku od četiri miliona dodeljenih, na primer, Veslačkom klubu Smederevo, koji je  najtrofejniji smederevski klub.

Da ne pominjemo da se 27 seoskih fudbalskih klubova našlo na budžetskim „jaslama“ (ukupno 17.352.266 dinara), u pojedinačnim iznosima od 200 hiljada dinara do četiri miliona, koliko će dobiti FK Proleter iz Mihajlovca.

Takođe je, najblaže rečeno, čudno, da Sportsko rukometno udruženje „Trofej Smederevske jeseni“ neće biti finansirano u 2019, sa obrazloženjem da „ne ispunjava kriterijum iz člana 8. stav 1, člana  9. stav 5. Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta na teritoriji grada Smedereva“ ?!

Da li je Komisiju, koja je predložila ovakvu raspodelu budžetskih sredstava, kao i članove Gradskog veća, koji su to izglasali, potrebno podsetiti da je Smederevo krajem avgusta bilo domaćin jednog od najvećih, ako ne i najvećeg rukometnog turnira za mlađe kategorije u Evropi. Tom prilikom, u Smederevu su boravili mladi sportisti, njih više od 3.000, iz 18 zemalja. U čemu je onda kvaka?

Prigovori na ovu Odluku mogu se izjaviti Gradskom veću u roku od pet dana od objavljivanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!