Svetsko prvenstvo u viteškim borbama prvi put u Srbiji

BEOGRAD/SMEDEREVO, 23. februar 2019 – Smederevo će od 2. do 5. maja biti domaćin Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama, koje se već 10 godina održava širom Evrope i okupiće učesnike iz 36 država, najavili su organizatori na konferenciji za novinare koja je održana danas u okviru Sajma turizma.

Srednjovekovno zdanje, Smederevska tvrđava, odabrana je za mesto na kome će se održati ovaj svetski spektakl i koja će tokom četiri dana manifestacije ugostiti veliki broj učesnika i posetilaca iz celog sveta.

Pored borbi, u tvrđavi će se odvijati bogati prateći programi: srednjovekovni sajam na kome će posetioci imati priliku da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu, muzički nastupi, i slično.

Ispred konferencijske sale

 „Nakon uspešno održanih prvenstava širom Evrope, uvideli smo da je Srbija, koja ima bogatu istorijsku tradiciju, pravi domaćin za ovogodišnje prvenstvo, zato sa zadovoljstvom najavljujem nastavak viteške borbe u kojoj će se okupiti na stotine HMB boraca, nakon čega sam siguran da će ova manifestacija dobiti veliki broj srpskih obožavalaca“, izjavio je Eduard Eme, predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi.

Direktor Javnog preduzeća „Smederevska tvrđava“, Goran Jovšić, rekao je da je ova manifestacija jedan od najvećih događaja organizovanih u našem gradu.

„Izuzetna mi je čast što je baš Smederevska tvrđava dobila priliku da bude domaćin ovako velikog međunarodnog događaja i daćemo sve od sebe da opravdamo poverenje koje nam je ukazano. Ovakva manifestacija je izuzetno bitna za razvoj turizma u Srbiji, a pre svega u Smederevu. Očekujemo veliki broj učesnika iz celog sveta, a pored toga i ljudi iz naše zemlje koji će pratiti sportski program – bitke, ali i sve ostale prateće aktivnosti koje su izuzetno atraktivne.“

Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala je rekao  da su nakon nekoliko godina uspešnog održavanja viteškog turnira u Manasiji dokazali da se na našim prostorima neguje i poštuje tradicija i viteštvo.

 „Siguran sam da će naše iskustvo doprineti da ovu međunarodnu manifestaciju podignemo na još viši nivo“.

Kod štanda JP „Smederevska tvrđava“

Međunarodni turnir „Bitka nacija“ predstavlja prikaz istorijske srednjovekovne borbe. Postoje muške i ženske kategorije, pet vrsta dvoboja 1 na 1, muške i ženske borbe do kraja, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, zatim 30 na 30 i na kraju velika „buhrut“ bitka 150 na 150.

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ predstavlja međunarodni događaj koji je prvi put održan 2010. godine u tvrđavi Hotin u Ukrajini, a nakon toga i u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i Češkoj Republici.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!