Stručna edukacija streljačkih sudija i trenera

SMEDEREVO, 22. februar 2019 – Narednog vikenda (23. i 24. februara), na smederevskom strelištu biće održana stručna edukacija streljačkih sudija i trenera. Predavač Robert Ferenčak iz Slovenije, pokušaće da prenese svoje znanje licenciranog instruktora ISSF-a o sportskom streljaštvu, i da podeli svoje bogato iskustvo internacionalnog sudije sa polaznicima seminara, odgovarajući na temu „Kako na najbolji način primeniti teorijsko znanje i praktične veštine u funkciji streljačkog sporta i sportista“. 

Programom rada prvog dana seminara predviđena su predavanja o pravilima ponašanja sportista i sudija, dress code-u, bezbednosti i drugim opštim pravilima, a značajan deo dana biće posvećen pravilima za discipline u kojima se takmiče osobe sa invaliditetom. Drugog dana biće obrađena poglavlja ISSF-a pravilnika za discipline puška i pištolj. Kontrola opreme, finala u disciplinama na 10, 50 i 25 m pištolj, kao i nova olimpijska disciplina miks tim biće posebno obrađene teme. Predavanja koja su većim delom zasnovana na prezentacijama koje su deo kursa za B licencu ISSF-a za pušku i pištolj, predavač će obogatiti brojnim primerima iz prakse, koristeći arhivske snimke sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, ali i bogato lično iskustvo.

Na kraju seminara predviđena je provera znanja učesnika u formi testa sa prezentacijom rezultata, a svi učesnici seminara dobiće i učesničke diplome.

Ferenčak je internacionalni sudija od 2005. godine, a najvišu A licencu je stekao 2012. godine. Poseduje i EST (Electronic Scoring Targets) licencu kao i licencu IPC (bivši International Paralympic Committee, sada World Para Shooting Sport) i jedini je licencirani instruktor ISSF-a u našem regionu. Član je tehničkog komiteta Evropske streljačke konfederacije od 2017. godine i predsednik Sudijske organizacije Slovenije od 2006.

Učestvovao je na velikom broju najznačajnijih streljačkih takmičenja (Svetsko prvenstvo u Zagrebu 2006, Evropska prvenstva u Osijeku 2009. i 2013. i Mariboru 2015. i 2017, Svetski kupovi Maribor 2015, Gabala 2015, Baku 2016, Nju Delhi 2017, Minhen 2018, Evropske igre u Bakuu 2015) na kojima je bio angažovan na različitim pozicijama u okviru službi takmičenja: predsednik žirija za kontrolu opreme, predsednik žirija za pištolj i pušku, glavni sudija, glavni sudija u finalima…

Na takmičenjima za osobe sa invaliditetom, između ostalog, bio je predsednik žirija za pušku i pištolj na Svetskom kupu za osobe sa invaliditetom u Šatorou i Evropskom prvenstvu u Beogradu, 2018. Ferenčak se bavi se i trenerskim radom u Streljačkom klubu „Brežice“.

Foto: Kurs ISSF Akademije za trenere u Novom Sadu, decembar 2018.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!