Site icon podunavlje.info

Krivična prijava osumnjičenima za krađu 13 tona žitarica sa barži

SMEDEREVO, 22. februar 2019 – Smederevska policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podnela krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dvojice muškaraca iz Smedereva, starosti 25 i 30 godina, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili tri krivična dela teške krađe.

Kako je saopšteno, sumnja se da su njih dvojica, u noći između 14. i 15. februara, zatim 18. i 19. februara, kao i 19. i 20. februara ove godine, sa barži jedne inostrane kompanije koje su bile usidrene na Dunavu kod Ribarskog naselja u Smederevu, u više navrata, ukrali oko tri tone kukuruza i 10 tona pšenice, ukupne vrednosti oko 250.000 dinara.

Oni su, kako se sumnja, svojim čamcima više puta dolazili do barži, a potom uklanjali plombe sa poklopaca tovarnog , odakle su kukuruz i pšenicu prebacivali u čamce.  Nakon toga su robu prevozili do obale, gde su je pakovali u džakove, radi dalje prodaje, navodi se u saopštenju policije.

Beogradski mediji su ranije objavili da su lopovi, za poslednjih sedam dana, sa barži u Staroj luci u Smederevu, u četiri prijavljena slučaja,  ukrali  oko 40 tona žitarica, a navodno su samo za jednu noć  odneli oko 30 tona.

Kao prenose mediji, šleperi su bili usidreni kod Smederevske tvrđave, na nekoliko stotina metara od patrole policije koja dežura u luci 24 sata, a sva četiri slučaja krađe prijavljena su policiji koja sprovodi istragu.

Prema istim navodima, krađe na Dunavu najčešće se dešavaju u vodama od Velikog Gradišta uzvodno, pogotovo oko Grocke, Dubovca i Smedereva. Najviše se krade gorivo, ugalj, žitariceo. Vrednost ukradene robe, prema procenama koje prenosi mediji, iznosi oko 3,5 miliona evra godišnje.

Granična policija stacionirana je u Velikom Gradištu, a Policijska uprava Smederevo u svom sektoru se stara o bezbednosti na delu međunarodnog plovnog puta, upravo zbog rečnih krađa. Rečnu policiju je Smederevo dobilo 2015. godine, kada je zaplenjeno desetak tona ukradene robe.

Luka Smederevo jedna je od najvećih utovarno-istovarnih luka na Dunavu. Nezvanično, ovde godišnje pristane oko 5000 teretnih brodova.

Foto: recnapolicijasgpss.rs

Exit mobile version