Site icon podunavlje.info

Vodnjani danas slave Vukoldan

SMEDEREVO, 19. februar 2019 – Srpska pravoslavna crkva danas slavi  Svetog Vukola Smirnskog, a Vodnjani proslavljaju ovaj dan kao zavetinu, iz sasvim posebnog razloga.

Kako su meštani objasnili za Podunavlje.info, do Vukole, ili Vukoldana u 19. veku, svako dete koje se rodilo, redovno je umiralo. Prema nekim  savetima, da bi se ova pošast zaustavila, trebalo je da se dete koje je preminulo sahrani uspravno, sa sve sandukom. Rečeno, učinjeno.

Navodno, od tog dana se situacija poboljšala i do danas masovnog umiranja novorođenčadi nije bilo. Praznoverje, ili ne, kažu Vodnjani, tako je bilo.

“Nisam siguran da li je na taj dan bila sahrana pomenutog deteta, ili je rođeno prvo dete koje je preživelo, ali od tada deca u Vodnju nisu više masovno umirala.”, tvrdi naš sagovornik.

Vodanj je selo u šumadijskom delu smederevskog kraja, osnovano 1836. godine, ukazom Miloša Obrenovića.

“Deo svog preduzeća, u transportu svinja prema Rumuniji, preselio je iz Beograda u srez Landolski i srez Gročanski. Landolski srez je podelio na pola, to je sad ovaj deo koji imamo prema auto-putu, pored kruške koja je tu bila održao je sastanak I podelio teritoriju. Doveo je porodicu Ćosić, od koje su potom nastaleskoro sve Vodanjske porodice. Sve je zabeleženo u knjigama o Vodnju, obe je napisao Radoslav Kostić”, navode sagovornici portala Podunavlje.info.

Prema popisu iz 2011. godine, Vodanj je imao 1283 stanovnika.

Exit mobile version