Smederevska šmizla

SMEDEREVO, 17. februar 2019 – Povod za ovu crticu bila je jedna simpatična pudlica koju smo tokom sunčanog prepodneva snimili u šetnji centrom Smedereva sa svojim vlasnicima.

Bila je prava atrakcija, zbog svojih roze ofarbanih nogu i nežno plavog repića. Imala je i malu mašnicu na glavi. Nije bilo stvorenja koje se nije okrenulo da vidi malu smederevsku šmizlu.

Prema rečima vlasnice, koja je otvorila kozmetički salon za domaće životinje, ova hiperaktivna kuca, koju smo jedva uspeli da snimimo u mirnom položaju, priprema se za takmičenje. Želimo im da ostvare uspeh i najviši plasman.

Ne postoji precizna statistika, bar nama nije poznato, ali i laici mogu da primete povećan broj kućnih ljubimaca u poslednjih nekoliko godina u Smederevu. Nekada su bile popularne rase poput pit bula, staforda i sličnih, a sada su to „male, nežne kuce“, poput maltezera, pudlica….

Zbog ovih malih stvorenja, pouzdano, na avanturu držanja kućnih ljubimaca u stanu (kuća je ipak nešto sasvim drugo), odlučuju se čak i oni koji su bili „zakleti neprijatelji“ držanja pasa u zatvorenom prostoru.

Po svemu sudeći, presudna je njihova veličina, tako da vlasnici mogu sebi da priušte tu „malu obavezu“ i u stambenim zgradama, naravno vodeći računa o kućnom redu i (ne)uznemiravanju ostalih stanara.

Na virtuelnom takmičenju za najslađeg švrću, u najužoj konkurenciji za visoki plasman, osim naše šmizle, mogao bi da se nađe i mali beli pas (minijaturni maltezer ili slično) sa velike terase u jednom od smederevskih solitera koji je svojevrsna atrakcija i redovno mami osmehe slučajnih prolaznika.

Nažalost, nemamo njegovu fotografiju, ali možemo da prenesemo komentar jednog komšije koji je sa simpatijama gledao ovog mališana: „Nema ga ‘šaka jada’, ali laje kao pravi lav.“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!