Site icon podunavlje.info

U Srbiji svake godine 300 novih slučajeva malignih bolesti kod dece

Izvor: Danas Online, 15. februar 2019 – U Srbiji se svake godine otkrije više od 300 novih slučajeva malignih bolesti u populaciji dece i mladih uzrasta do 19 godina. Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo dve trećine novoobolele dece bilo uzrasta do 15 godina, navedeno je na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta čine leukemije, limfomi i tumori mozga koji su ujedno i najčešći razlog smrtnog ishoda kad je reč o malignim bolestima. Ipak, ohrabruje podatak da je petogodišnje preživljavanje u Srbiji u uzrastu do 14 godina poraslo sa nekadašnjih 54 odsto na čak 80 odsto, čime se približavamo postignućima razvijenih zemalja Evrope i sveta.

Prema podacima iz Populacionog registra za rak u Gradskom zavodu za javno zdravlje, broj dece obolele od malignih bolesti u Beogradu beleži opadajući trend i u 2017. godini iznosi: 16 u uzrastu do sedam godina i 23 u uzrastu od 7-19 godina. Najčešće su bile maligne neoplazme krvi i limfnog tkiva.

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendra javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja.

Maligne bolesti su jedan od velikih globalnih javno-zdravstvenih problema današnjice, koje su, prema statističkim podacima, čak i u razvijenim zemljama, drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda. Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Ove godine, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti se obeležava pod sloganom „Nema više bola“ i „ Nema više gubitaka“ za decu sa rakom i njihove porodice, čime se želi postići da društvo u celini osigura pravo na ranu i pravilnu dijagnozu, pravo na dostupnost lekova koji mogu spasiti život svoj deci bez obzira gde žive u svetu, pravo na odgovarajući i kvalitetan medicinski tretman, kao i pravo na lečenje bez bola i patnje.

Rak kod dece čini od 0,4 do četiri odsto svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta. U proseku, u svetu oboljevanje od raka kod dece čini jedan odsto u strukturi oboljevanja od svih malignih bolestiu Evropi 0,4 odsto i u Srbiji oko 0,7 odsto. Najveće učešće u strukturi oboljevanja se registruje u Africi, četiri odsto, uglavnom zbog razlika u starosnoj strukturi i očekivane dužine trajanja života na rođenju.

Važno je istaći da je uspeh izlečenja maligniteta kod dece izuzetno veliki, mnogo veći nego u populaciji odraslih. Stope preživljavanja, naravno, pre svega zavise od tipa karcinoma, ali i od faktora kao što su kapaciteti sistema zdravstvene zaštite, zdravstvene kulture, ali i od pratećih socio-ekonomskih činilaca. U prilog tome govori podatak da u visokorazvijenim zemljama sveta stopa preživljavanja dostiže čak 84 odsto, ali da je ona u porastu čak i u pojedinim delovima sveta koji imaju slabije razvijene resurse, samo ukoliko postoji lokalna i međunarodna podrška u ovoj oblasti.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka su postavili cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka i da se preživljavanje svoj deci sa dijagnozom neke maligne bolesti u svetu poveća barem na 60 odsto, kao i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima. To bi dovelo do približnog udvostručenja trenutne stope izlečenja i poštede milion života dece u narednoj deceniji.

Exit mobile version