Site icon podunavlje.info

Manojlović: Hrabrost je pobuna, uprkos strahu

SMEDEREVO, 14. februar 2019 – Treći protestni skup održan je večeras u Smederevu, uz novu maršrutu i četvoricu dobošara koji su davali ritam tokom šetnje.

Okupljenima se prethodno, kod Karađorđevog duda, obratio Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koji je rekao da je na današnji dan, Karađorđevim ustankom 1804, počelo stvaranje moderne srpske države.

„Možda je bolje ne pobuniti se. Možda je bezbednije ostati kod kuće. Sigurno su se i ustanici pitali šta može neko sam da promeni naspram turske sile. Hrabrost nije odsustvo straha. Hrabrost je pobuna uprkos strahu. U svakom gradu u Srbiji danas postoji strah, od otkaza, inspekcije. Svi ovde se bojimo i uprkos tome desetine hiljada ljudi po Srbiji koračaju i govore da žele slobodnu Srbiju.“

On je podsetio da je na današnji dan donet Sretenjski ustav i da u ovom gradu počiva njegov tvorac, a da se danas u svakom mestu gazi i krši važeći Ustav Srbije.

„Ustavom je zajamčena podela vlasti, a mi imamo čoveka koji je kao margarin, u sve se meša.“

Manojlović je kazao da danas u Srbiji ne možete da se zaposlite ni kao čistačica u školi, ili vozač u javnom preduzeću, ukoliko nemate člansku kartu vladajuće stranke.

„Uzimaju harač i onda dele milostinju ljudima koje ponižavaju da za njih skupljaju sigurne glasove. Zulum koji su u Srbiji kreirali, Srbija više neće. Zato su im danas zviždali u Orašcu, zato se prijatno osećaju jedino na skupovima na koje dovode ucenjene ljude koji odatle odlaze sa sendvičem i gorkim ukusom poniženja.“

On je okupljenima poručio da ne smeju da stanu pre nego što se izbore za prava garantovana Ustavom, zato što, kako je rekao „svi znate šta će nam uraditi“.

„Zato nećemo stati dok ne budemo ponovo živeli u slobodnoj zemlji“, rekao je Manojlović i pozvao prisutne da se okupe na istom mestu i narednog petka.

Protestna kolona, koju su „pojačali“ dobošari, prošetala se drugom maršrutom, u odnosu na prethodne dve, ovaj put od Karađorđevog duda, do pijace, pa Ulicom nosilaca Albanske spomenice, Davidovićevom, Knez Mihajlovom do Fontane, gde je završena treća smederevska šetnja.

Exit mobile version