Site icon podunavlje.info

Stevanović debitovao za našu zemlju na međunarodnoj sceni!

Izvor: Kurir Sport/Predrag Gajić, 14. februar 2019 – Tinejdžer iz Smedereva Nikola Stevanović (15) ispisao je novu stranicu u istoriji srpskog sporta! U nemačkom Rastbihlu održano je FIS kup takmičenje u skijaškim skokovima, a prvi put se u ovom sportu zavijorila i srpska zastava. Nikola je postao prvi ski-skakač iz naše zemlje na nekom zvaničnom međunarodnom FIS nadmetanju.

Popularni Džoni je bio najmlađi debitant, a konkurencija od ukupno 75 skakača je bila jaka, uključujući i takva imena poput reprezentativca Nemačke Andreasa Vanka. Rezultat nije bio u prvom planu, od mladog Srbina se u ovom trenutku i ne očekuje mnogo. Zabeležio je skokove od 39,5 i 41,5 metara i ostavio dobar utisak. Važno je da je probio led i da stiče iskustvo za naredne izazove.

Srbija je tako upisana u FIS zvanične dokumente kao nacija koja ima aktivnog skakača. Nikola je zabeležio prvi plasman u rang listama FIS, a ujedno i prvi zvanični rezultat, ne računajuci ranija takmičenja u mlađim konkurencijama u okviru nacionalnih takmičenja Slovenije u proteklih 5 godina.

– Ovo je veliko iskustvo za mene, ipak, očekivao sam bolje skokove. Nadam se da ću ih ostvariti uskoro. Sjajno je takmičiti se u društvu skakača koji su reprezentativci svojih zemalja i to mi mnogo znači – rekao je Nikola, koji je odlukom žirija skakao sa najnižih rampi.

Poznato je da ski-skokovi u Srbiji nemaju tradiciju i da je Nikola Stevanović pionir ovog sporta. Da nije bilo njegovog oca Nenada i porodice, pitanje je da li bi naša zemlja dobila predstavnika u ski- skokovima. Da bi uopšte stigao do nivoa takmičara, Nikola je s ocem morao da se preseli u Sloveniju, gde postoje uslovi za ovaj sport.

Do pre samo nekoliko godina Stevanovići su maštali da Nikola leti na najvećim skakaonicama, pa su vežbali na improvizovanom skakalištu iza kuće. Međutim, veliki rad i upornost ipak daju rezultat.

Foto: Privatna arhiva

Exit mobile version