Danas je Sveti Trifun – Trivundan i Dan zaljubljenih

SMEDEREVO, 14. februar 2019 – Danas je Sveti Trifun – Trivundan i Dan zaljubljenih, ali i dan proizvođača grožđa i vina. Svetog Trifuna slave vinogradari, kao zaštitnika vinove loze, vinogradarstva i vina, pa mnogi koji imaju vinograd veruju da na ovaj datum treba porezati bar jedan čokot loze i zaliti vinom, kako bi grožđe u ovoj godini bolje rodilo i bilo kao ovo naše sa Plavinca na fotografiji.

Izlaskom u vinograde, zasecanjem i zalivanjem loze, danas će i smederevski vinari i vinogradari obeležiti Svetog Trifuna, sa željom da ove godine formiraju i svoje udruženje. U tome ih podržava i JP “Smederevska tvrđava”, koja će i njihove aktivnosti predstaviti na predstojećem Sajmu turizma. Domaćin ovogodišnjeg obeležavanja je vinogradar Vladan Spasojević, u čijoj porodici se već tri generacije održavaju vinogradi i prave vina, negujući autohtonu sortu – Smederevku, što je veoma bitno za vraćanje na mesto koje joj pripada na karti prepoznatljivih i voljenijih vrsta vina.

Takođe, Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“ u Smederevu Svetog Trifuna obeležava kao Dan škole. Na školskoj ekonomiji, po rečima direktora Miladina Vitorovića, biće osveštan vinograd, orezani čokoti, uz sečenje slavskog kolača.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana, ali i bračne ljubavi i vernosti. Inače, Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta. Dan zaljubljenih je sekularan, dok je, u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!