Turistički proizvod Smedereva na Međunarodnom sajmu turizma

SMEDEREVO, 13. februar 2019 – Centralni turistički događaj u našoj zemlji svakako je Međunarodni sajam turizma, koji se ove godine održava od 21. do 24. februara na Beogradskom sajmu. Aktivnosti Javnog preduzeća “Smederevska tvrđava”, kao i svih ostalih subjekata turističke privrede,  usmerene su na ovaj važan regionalni događaj, kako bi na što bolji način predstavili svoje novitete u turističkoj ponudi i podsetili potencijalne posetioce šta je ono nezaobilazno za videti u njihovim mestima.

“Mi iz ‘Smederevske tvrđave’, koji se bavimo i poslovima iz oblasti promocije turističkih potencijala grada Smedereva, osim Smederevske tvrđave, u naše programe smo uvrstili i druge znamenitosti koje su nezaobilazne na putu turističkih poseta. Jeste da je Smederevska tvrđava na prvom mestu, ali poznato je da je od pre nekoliko godina za posete otvorena vila Zlatni breg, odnosno vila dinastije Obrenović, koja je sve popularnija na tržištu”, podseća Goran Jovšić, vršilac dužnosti direktora JP “Smederevska tvrdjava”.

U tom smislu, Jovšić ističe izuzetnu saradnju sa Upravom za zajedničke objekte Vlade Republike Srbije, koji su omogućili turističke posete u tri dana – utorkom, petkomiI subotom, po utvrđenom protokolu i uz pratnju vodiča i kustosa.

“Posetiocima preporučujemo i predivne smederevske ulice, s obzirom da mnoštvo grupa traži da vidi sam centar grada sa poznatim znamenitostima, od Hrama Svetog Georgija, preko Muzeja u Smederevu, do šetališta pored Dunava. Mi je viđamo skoro svakodnevno, pa možda ne primećujemo, ali turistima, i domaćim i stranim, posebno je interesantna Ulica kralja Petra, naročito u letnjim mesecima kada sve vrvi od mladog sveta, a zabava je raznolika i na svakom koraku”, navodi Jovšić.

Posebno ističe Vinski grad, ili Vino-grad, u samom centru  grada, sa bačvama u obliku kuća, ili kućicama u obliku bačvi, kako kaže, u kojima su smešteni “manji” smederevski proizvođači vina, gde turisti degustiraju i kupuju vino, a turističke posete organizovane su  kod “većih” vinarija, čija su vina osvajala međunarodna priznanja i poznata su na  Vinskom putu.

“Time zaokružujemo takozvani ‘turistički proizvod Smedereva’. To je ono po čemu je Smederevo prepoznatljivo. Istorija, Tvrđava, Vila i vinogorje. Naravno, najlepše je u Smederevo doći Dunavom, kako se odvajkada dolazilo. Izgrađen je turistički pristan, dobio je turističkog operatera koji je u završnoj fazi pribavljanja upotrebne dozvole da mogu i međunarodni brodovi da stižu. Domaći putnički saobraćaj već funkcioniše, imamo saradnju sa ‘Jugoslovenskim rečnim brodarstvom’ koji nam šalje brod ‘Kovin’ i ne samo tokom Smederevske jeseni. Već imamo nekoliko ugovorenih prolećnih tura sa italijanskim turistima, koji će provesti 5-6 sati u Smederevu, obići znamenitosti, ručati u nekom od restorana”, kaže Jovšić.

Naglašava da će sve to biti predstavljeno na nekoliko svetskih jezika na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma.

“Pored srpskog i engleskog izdanja svih naših brošura u kojima se nalaze osnovne informacije o svemu pomenutom, tu je i spisak manifestacija, a Smederevo je poznato po velikom broju kvalitetnih manifestacija, počev od najstarije Smederevske jeseni, preko Teatra u tvrđavi i Dunavskog filmskog festivala, do Nušićevih dana i Patosofiranja, koje privlači ljude iz čitavog regiona, ali i Evrope. Za Sajam ćemo imati sve to i na italijanskom, nemačkom i ruskom jeziku. Takođe, kineski, španski i francuski završavamo u aprilu, pošto nas 1. maja očekuje jedan od retkih događaja u našoj zemlji – Svetsko prvenstvo u srednjovekovnom viteškom borenju. U okviru Sajma turizma, u subotu 23. februara u maloj konferencijskoj sali u Hali 4 biće zvanično promovisan program ovog nesvakidašnjeg međunarodnog događaja, a onda nas početkom maja očekuje veliki posao međunarodne promocije Smedereva i tog događaja”, zaključio je u razgovoru za Podunavlje.info Goran Jovšić, vršilac dužnosti JP “Smederevska tvrđava”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!