Spremni za sve zahteve kupaca

SMEDEREVO, 13. februar 2019 – Jedna od najprofitabilnijih celina u smederevskom Želvozu, koja doživljava veliku ekspanziju, svakako je radna jedinica za remont i izradu rezervnih delova. Najkraće rečeno, ovde vrše sve vrste usluga mašinske proizvodnje, remonta i obrade za ino naručioce, firme u Srbiji i van Srbije. Dakle, u ovom delu fabrike se radi i uslužno za potrebe trećih lica.

Ovaj proizvodni program osmislio je univerzitetski profesor dr Živoslav Adamović, koji je sa rukovodstvom fabrike prepoznao novostvorene zahteve tržišta Srbije i regiona.

Potencijale i mogućnosti ove celine preneo nam je Miroslav Mančić, mašinski inženjer sa bogatim iskustvom, nekoliko godina i u inostranstvu, koji odnedavno rukovodi ovim pogonom i daje mu dodatni kvalitet u složenom procesu proizvodnje.

 „Moglo bi se i tako reći. Posle više od trideset godina provedenih u Železari Smederevo i četiri godine u inostranstvu, uželeo sam se novih izazova u mašinstvu. Mogu da se pohvalim da je i moj otac radio u nekadašnjoj fabrici ‘Heroj Srba’, pa i nije čudno što sam danas ovde, ponovo u svom gradu.“

U okviru ovog pogona postoji i projektni biro, prema čijim preciznim nacrtima rade vrhunski majstori.

„Pored toga što pružamo potrebnu logistiku za osnovni proizvodni program Želvoza, zadovoljavamo i zahteve trećih lica, dakle za kupce iz inostranstva, ali i za domaće tržište. Pored ostalih stvari, na primer oblikujemo Hardox materijale za potrebe firme u Kovinu.“

Ovaj iskusni inženjer nam otkriva da rade i komplikovane stvari, što se tiče proizvodnje, koje retko koja firma ima hrabrosti i kapaciteta da prihvati. Za svaku pohvalu su, kako smo čuli, velike talpe od 14 metara koje su radili za obaloutvrdu u Kostolcu, ali i drugo.

„Radimo cevi od tvrdog čelika koje savijamo, pa varimo, zatim smo radili Hadrex cevi kroz koje prolazi šoder. Takođe, za Železaru varimo rolne, vršimo obradu, navarivanje kranskih točkova i sijaset drugih stvari. Radimo i za Vojsku Srbije, za njihove potrebe, od specijalnih Veldox  materijala, upravo smo u procesu osvajanja te proizvodnje. To radimo na našim valjcima, koje smo prilagodili tehnološkim potrebama.“

Mančić navodi da u ovoj radnoj jedinici odgovaraju i svim ostalim zahtevima trećih lica, a što nije vezano za vagone i za interne potrebe u okviru osnovnih remontnih i proizvodnih programa fabrike.

„Ponude stalno stižu, naše stručne službe u skladu sa tehničkim mogućnostima ugovaraju poslove, koje posle toga mi u proizvodnji, na osnovu tehnološkog procesa, pristupamo izradi tih delova. Radimo i osovine i brušenje osovina“, ističe Mančić i dodaje da pored odabrane ekipe od dvadesetak ljudi, u ovoj jedinici imaju i odgovarajuće mašine, precizne strugove od šest metara za velike rolne i velike delove, plazme za sečenje, ali i peći koje dostižu temperature od 1000 stepeni.

„Osposobljavamo mašine koje nisu bile u funkciji i puštamo ih jednu po jednu u rad, ali i nabavljamo nove mašine, kako bismo zadovoljili sve zhateve kupaca, u smislu prečnika, dužine, kvaliteta obrade i slično. Sa aspekta razvoja firme, obim poslova nam se permanentno povećava, zato ulažemo u modernizaciju opreme i mašina, a postojeće dovodimo u funkcionalno stanje.“

Što se radne snage tiče, rukovodilac radne jedinice za remont i izradu rezervnih delova u Želvozu kaže da su im potrebni kadrovi svih profila i stepena obrazovanja.

„Počev od pomoćnih radnika, do inženjera svih struka, da možemo da osvajamo što veći broj proizvoda i zadovoljimo sve zahteve kupaca. Evo, upravo smo primili četiri radnika sa iskustvom u proizvodnji. Svako ko je željan napretka, dokazivanja, rada, ali i dobre zarade, može da se javi i za svakoga ćemo pronaći odgovarajuće mesto. Da radi ono što najbolje zna i može, kako bi na najoptimalniji način dao lični doprinos užurbanom razvoju fiirme“, zaključio je mašinski inženjer Miroslav Mančić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!