Izložba “Iza tarabe”, Ljiljane Marinković

SMEDEREVO, 13. februar 2019 – izložba “Iza tarabe”, Ljiljane Marinković biće otvorena danas u 18 časova u Muzeju u Smederevu i trajaće do 22. marta. Izložba je posebno zanimljiva zato što se bavi temom sela u savremenom kontekstu čitanja i izražavanja, kroz instalaciju.

Inspirisana socijalnim temama i zapostavljenošću ruralne sredine u Srbiji, a posebno degradacijom ruralne kulture, umetnik se postavlja na istu marginu sa „seljakom“. Kako je „rad na polju“ primaran u životu žitelja seoskih zajednica, bilo je neophodno da i ovaj umetnički projekat bude izveden većim delom u autentičnoj sredini. Zbog toga čitav rad ima „prizvuk“ dokumentarnog. Radovi su sačinjeni iz kombinacije keramike sa fotografijom, videom i artefaktima, čime se poručuje da se ruralna kultura ne može posmatrati kroz prizmu folklora. Keramika, iako simbolički nosilac ideje o „tradicionalnom“, ima i ulogu da dokumentuje „trenutno“.

“Podstaknuta ‘trenutnim’ uviđam da je ‘prošlo’ ono što je dominantno zbog čega se fokusiram na tragove. Tako nastaju i tragovi u glini prikupljeni u selu u blizini Šapca, koje nazivam ‘akcionom keramikom’. Želeći da narušim granice, biram pirotski ćilim kao centralni motiv. Ćilimu, kao i ostalim segmentima rada, oduzimam boju i dozvoljavam joj da se samo kroz akcente provuče na površinu. Tako još jednom upućujem na ‘prošlo’ sa nadom da će nekadašnja živopisnost ponovo ući u domove ruralnih sredina, ali u savremenom ruhu. Umetnički projekat ‘Iza tarabe’ se može posmatrati kao jedinstvena celina, odnosno kao jedan umetnički rad. Kroz taj rad predstavljam sve ono što se može naći iza ograde jednog domaćinstva, ali i sve ono što može biti zapostavljeno, cenzurisano i na kraju zaboravljeno”, navodi se pored ostalog u katalogu.

Ljiljana Marinković, rođena je 1993. godine u Beogradu. Završila je Zemunsku gimnaziju 2012. godine i upisala osnovne akademske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku keramike u klasi profesora Velimira Vukićevića. Godine 2016. završava osnovne studije i upisuje master akademske studije na istom odseku. Godine 2017. završava master akademske studije u klasi docenta Ljubice Jocić Knežević i dobija zvanje master primenjeni umetnik. Tokom i nakon studija učestvovala je na izložbama i umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu, sarađivala sa studentima umetnosti iz Nemačke, učestvovala na radionicama keramike i u okviru programa „Dodir“, realizovanog u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti sa školom za slepu i slabovidu decu „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. U oktobru 2018. godine upisuje master akademske studije Kulturne politike i menadžment u kulturi na UNESCO katedri. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Grupne izložbe: Diploma, Muzej primenjenih umetnosti, Beograd, 2018. godine Oaza, galerija Blatobran, 2018. godine Noć muzeja, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, 2018. godine Prvo internacionalno keramičko bijenale „Memory box“, Mark Rothko Art Centre, Daugavpils, Latvia, 2018. godine Kontakt 2017, galerija Petak, Beograd, 2017. godine Noć muzeja, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, maj 2017. godine Širenje granica, Kombank ArtHol, Beograd, 2016. godine Diploma, Muzej primenjenih umetnosti, Beograd, 2016. godine Miniart, galerija Petak, 2016. godine Festival Devet, Beograd, 2016. godine Minijatura, Gornji Milanovac, 2016. godine Keramičke pločice, Usak University, Turska, 2016. godine Prolećna izložba, Pedagoški muzej, Beograd, 2016. godine Noć muzeja, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, 2015. godine Zlatni presek, Vrnjačka Banja, 2014. godine izložba radova nastalih na koloniji Terra, Beograd, 2013. godine Umetničke kolonije: Kolonija Terra, Kikinda 2013. godine Letnja kolonija u Tršiću, 2016. godine.

Radionice: radionice u saradnji sa Geteovim Institutom, Beograd, 2013. godine keramička radionica Gnezdo, Beograd 2016. godine radionica „Dodir“, škola za slepu i slabovidu decu „Veljko Ramadanović“, Zemun, 2017. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!