Zimski uspon na Veliki krš i nastavak obuke najmlađih

SMEDEREVO, 11. februar 2019 – Planinarski sportski klub “Čelik“ minulog vikenda je  učestvovao na tradicionalnoj akciji “Zimski uspon na Veliki krš“, a nastavljene su i škole orijentiringa i planinarske orijentacije. 

U organizaciji PSK “Crni vrh“ iz Bora organizovana je tradicionalna republička akcija “Zimski uspon na Veliki krš“ sa najvišom kotom 1148 mnv. Skup planinara, njih 282 iz 28 klubova i društava bio je u mestu Krivelj. Na ovu akciju odazvalo se i 12 članova PSK Čelik. Planinarska kolona krenula je u ispred Dma kulture u Krivelju, najpre asfaltom, pa nasutim seoskim i njivskim putem. Potom se ulazi u šumu, gde se zadržao sneg u manjim količinama, a odavde počinje i jači uspon na greben sa krupnijim kamenjem između koga ima i do 20 centimetara snega. Kretanje otežano zbog klizavih stena i niskog rastinja. Po lepom sunčanom vremenu, izlazi se na vrh u 13,00 časova, gde planinare dočekao vetar umerene jačine. Obeležje vrha je naslagano kamenje. Trenutak za pauzu, okrepljenje, uživanje u pogledu na okolinu po dobro vidljivom danu i fotografisanje. Silazak delimično istim putem do mesta Carsko selo. U postojećim okolnostima, klizavih stena, silazak je bio opasniji i naporniji.  Planinari su sa pauzama pešačili šest sati i prešli 15 km. Nakon toga zajednički ručak uz prigodan kulturno-umetnički program lokalnog KUD-a.

Nakon dobro odrađenih priprema i uspešno odrađenog dela koji se odnosio na uvod u ovu oblast, šampion države u planinarskoj orijentaciji PSK Čelik, nastavio je sa obukom polaznika škole orijentiringa i planinarske orijentacije, koja je u subotu izvedena na terenima oko Smedereva. Na programu je bilo kretanje pomoću karte i komasa iz domena Planinarske orijentacije, na karti razmere 1:25.000. Krenulo se od prostorija kluba, do parka pored Dunava. Tu su treneri-instruktori objasnili zadatak i podelili karte. Išlo se srednjom stazom koja je organizovana i za Dan pešačenja u Srbiji. Sa stalno orijentisanom kartom u rukama I proverom mesta na kom se trenutno nalaze krenulo se uzvodno pored Dunava do otvorenih terena za košarku, pa preko ulice stepeništem na Izletničku ulicu, zatim asfaltom do Pohorske ulice, pa pored  strelišta sa pogledom na Dunav. Sve vreme polaznici škole imali su zadatak da prepoznaju detalje sa karte na terenu, posebno raskršća puteva, bilo da se radi o asfaltnim ili onim nižeg ranga. Onda se išlo Ulicom Petra Dragojevića, stazicom kroz šumu do Ulice Vladimira Nazora, sve do velike asfaltirane raskrsnice, gde se skreće levo na putić, pa na stazu sa koje se vidi Ćir-Antina česma, sa nekoliko koraka silazi se na česmu za prvi predah. Ne samo predah, već i obnavljanje do sada pređenog gradiva. Na tabli česme piše “U spomen na Andriju Protića (1787 – 1854) državnog savetnika Kneževine Srbije i znamenitu ličnost Smedereva. Obnovljena 2008.“ Česma i okolina nisu uređeni. Fotografisanje za uspomenu, malo vode i poneka voćka za okrepljenje, pa nastavak puta. Na raskrsnici šumskog puta idemo desno na stazu kojom se pored vinograda izlazi na nasutu Tuzlansku ulicu. Zatim  desno u Timočku kojom se dolazi do kapije vile Obrenovića  što je druga tačka ove staze, smederevskog pešačkog puta. Kraći predah, pa putem oko imanja koje okružuje vilu, sve nasutim putevima do izlaska na Goričku. Goričkom, pa prelaz na Izletničku, nizbrdo do Karađorđeve i završetak obuke ispred prostorija kluba. Obuka je obavljena po lepom i sunčanom vremenu, na prijatnih 10 stepeni Celzijusa. Na kraju akcije deca zarumenelih obraščića nasmejana i zadovoljna, što je najveći poklon trenerima i pratiocima. U ovoj obuci učestvovalo je 36 polaznika od kojih je 24-oro dece, a kurs su pratila tri staratelja i 4 instruktora, ukupno 43 učesnika. Postepeno, ovim obukama, Čelik priprema grupu novih takmičara.

Od 10. februara grupa od osam planinara kluba, od kojih je 6-oro dece, učestvuje na planinarskom kampu na Rajcu. Prilika je da deca savladaju osnovne pojmove i veštine potrebne za bavljenje planinarstvom u pešačkim turama. 

Tekst i fotografije Branko Grujić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!