Bliski susret s labudovima na Dunavu

SMEDEREVO, 10. februar 2019 –  Pre podne ovog 10. februara izmamilo je relativno visokom temperaturom i najmlađe Smederevce iz stanova i kuća, da uživaju na Dunavskom keju i u parku sa spravama za igru. Na Dunavu su mali Smederevci imali bliski susret sa, mnogi kažu, najlepšom od svih ptica koje se kod nas mogu naći – labudovima.

Labudovi, naravno, obilato koriste dobru volju znatiželjnih šetača koji ih hrane, a najviše su se njima, naravno, družili najmlađi, od kojih su neki danas tako ostvaril možda svoj prvi kontakt sa životinjama u prirodi.

Inače, kao otelotvorenje dobrote i blagosti, labud je prisutan u kulturama gotovo svih naroda. Rasprostranjen je u celoj Evropi, odavde do Skandinavije, u Rusiji na istoku sve do Kamčatke, ima ih i u Africi, a uvezeni su i u Severnu Ameriku. U našoj zemlji se najčešće mogu videti zimi na rekama, kada se okupljaju u jata. Tokom leta, u jatima su samo primerci koji se ne gnezde, jer parovi crvenokljunih labudova uspostavljaju i brane svoju teritoriju u periodu gnežđenja, u martu ili aprilu, a posle brinu o mladima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!