Pohod na Divčibare, nastavljena škola orijnetiringa i planinarske orijentacije

SMEDEREVO/DIVČIBARE, 4. februar 2019 – Planinarski sportski klub “Čelik“ ovog vikenda je imao samostalnu akciju pohoda na Divčibare, u kojoj je učestvovalo 45 planinara, među njima 14 dece, o čemu, kao i o školi orijentiringa, izveštava naš saradnik Branko Grujić.

Skup za početak akcije,bio u centru naselјa na Divčibarama, na mostiću ispred crkve Sv. Pantelejmona, odakle se deo grupe upution a pešačku stazu a deo na terene za skijnje i sankanje. Pešačka grupa u kojoj je bilo 20 planinara krenula je asfaltom pored hotela Malјen, pa na nasuti put na kom je bilo zaostalog, utabanog i zaleđenog snega. Tako posle pređenih 2 km stiže se na Golubac 1044 mnv. Prohladno vreme, sa suncem obasjanim vrhom, sa prelamanjem zraka kroz kristale snega, prilika za uživanje, kratki predah uz fotografisanje, uživanje u ambijentu, pa dalјe.  Odavde najpre livadskim, pa nasutim putem na kom je i više od 30 cm snega, pored tzv. Beogradskog naselјa do asfaltnog puta. Ovde na asfaltnom putu odvaja se jedna grupa sa decom i vraća u naselјe radi klizanja i sankanja, ali i radi igre dece na spravama njima namenjenim. Tu je i usluga jahanja konja kuju su deca rado prihvatila. Odatle malo asfaltom, pa na strmu šumsku stazicu kojom se dolazi do gornje stanice uspinjače. Onda sedlom do drveta zalјublјenih, kratak predah za fotografisanje i dalјe sedlom do Crnog vrha 1096 mnv, do kog se prepešačilo 5,5 km. Ovde se većina grupe planinara odvaja i sa Crnog vrha, stazicom kroz šumu se spušta do naselјa. Potom putevima kroz naselje do centra.  Tu se svi pridružuju grupi sa decom i nastavlјaju uživalјe u čarima planine. Lagana tura za uživanje u zimskim uslovima uz pređenih 8 km i boravkom u prirodi u trajanju od 6 sati.  

Klub je nastavio sa školom orijentiringa i planinarske orijentacije. Nakon dobro odrađenih priprema i uspešno odrađenog dela koji se odnosio na uvod u ovu oblast, šampion države u Planinarskoj orijentaciji PSK Čelik, nastavlja obuku polaznika škole, koja obuhvata Orijentiring i Planinarsku orijentaciju. Prvi dan vikenda obuka je izvođena u klubu i na terenima parka pored Dunava. Organizaciju predavanja i časove vodili su Branko Grujić i Dragan Nikolić, dugogodišnji takmičari i instruktori u ovom sportu.  Na ovaj, kao i na prvi susret došli su i roditelјi sa decom, kako bi se pobliže informisali, a poneki i uklјučili u obuku. U teoretskom delu, uz prikazivanje lične opreme, polaznici su upoznati sa: odećom i obućom potrebnom za ovaj sport, rekvizitima (kompas, čip, perforator) i kartama koje su osnov za bavlјenje ovim prelepim sportom, sportom u prirodi. Razgovarano je i o opremi koju organizator obezbeđuje za organizaciju takmičenja. Nastavak obuke,  u parku pored Dunava bio je interesantniji i zabavniji. Organizatori su postavili model stazu za prvi kontakt polaznika sa kartom i preglednim stazama. Ovde se vežbalo od pripreme za start trke, pripreme čipa, preko orijentisanja karte i važnosti držanja karte u orijentisanom položaju. Bilo je sedam modela koncipiranih staza od onih najjednostavnijih sa 6 kontrolnih tačaka do najsloženijih sa 10 kontrola. Sve vreme uz nadzor organizatora i iskusnih takmičara kluba kursisti su više puta prošli staze i iz elektronske baze merenja vremena dobili svoje prve listiće o uspešnosti prolaza staze. Ovde je učestvovalo 29 polaznika, od kojih je 15 dece. Obuku je podržalo 9 članova kluba i roditelјa.

Sledećeg dana najpre je u klubu razgovarano na temu sveukupnog toka pripreme takmičara, takmičenja i postakmičarskom periodu. Posebno je obrađivana karta za orijentiring i njeno korišćenje, kao priprema za izlazak na teren. Na teren sa kartom i kompasom u ruci krenulo se u prolazak zamišlјenom maršrutom od prostorija kluba. Presavijena kerta koja neće smetati u kretanju sa fokusiranjem na deonicu koja je neposredno ispred polaznika kursa. Pravilno držanje karte uz stalnu kontrolu da je u položaju koji odgovara terenu, da je orijentisana (oseverena), okretanje oko karte, a ne karte oko nas. Praćenje trenutnog položaja i zapažanje objekata tokom kretanja. Išlo se od kluba Karađorđevom ulicom ka centru grada, pa kroz parkić iza autobuskog stajališta, te između zgrada prelaz u ulicu Ravni Gaj, te Slovenskom do raskrsnice sa ulicom Joakima Vujića, kojom se kretalo do Srbinog spomenika. Ovde, oko spomenika, rađena je vežba držanja karte u orijentisanom položaju, za sve vreme kretanja oko istog. Odavde se išlo najpre Srbinom, pa Redutskom do spomenika iznad škole 2Dimitrije Davidović“, te iznad majdana Majdanskom i silazak, iIzlazak na Karađorđevu i povratak u klub. Po lepom vremenu u učenju kretanja pomoću karte i kompasa bilo je 13 dece i 7 odraslih. Obuku su podržali i 6 instruktora i članova kluba.                                                 

Fotografije su iz arhive članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!