Site icon podunavlje.info

Smederevska sova od danas na sigurnom – u Zoo vrtu

SMEDEREVO, 31. januar 2019 – Zavod za zaštitu prirode Srbije iz Beograda preuzeo je danas sovu, koju su od srede, onemoćalu, čuvali zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Grejanje“ Smederevo.

Da ima dobrih i plemenitih ljudi, koji brinu i o životinjama, svedoči ova zanimljiva priča.

Naime, ispred zgrade JKP „Grejanje“, zaposleni su tokom jučerašnjeg dana pronašli  sovu, što je već samo po sebi zanimljivost, s obzirom na broj ove ugrožene vrste ptica, naročito u gradovima.

„Ptica je verovatno pala sa drveta, kad smo je pronašli bila je onemoćala iz nekog razloga. Stavili smo je u kutiju i obratili se stručnjacima“, kaže za Podunavlje.info jedan od plemenitih radnika koji je želeo da ostane anoniman.

Kao što su juče i obećali, dodaju radnici, danas su bili predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije iz Beograda i preuzeli sovu i ona će od danas biti u sigurnim rukama ornitologa.

„U međuvremenu smo kontaktirali Zavod za zaštitu prirode Srbije, gde su nam rekli da je sa sovom sve u redu. U pitanju je vrsta utina, česta u našim krajevima, a jedinka pronađena u Smederevu je mlada i samo izgladnela, ali zdrava“.

Prema njihovim rečima, smederevsku sovu su prosledili Zoološkom vrtu u Beogradu, koji će se već od danas brinuti o njoj.

Prema podacima Centra za zaštitu sova Srbije, Utina – Asio otus, poznata i kao mala ušara, sova je srednje veličine, izduženih krila. Perje je smeđe boje sa dosta tamnih šara. Mužjaci su obično nešto svetliji od ženki. Po dugim uškicama na vrhu glave se razlikuje od svih drugih vrsta sova. Oči su žuto-narandžaste boje. Noge i kandže su dobro obrasle perjem.

Ova vrsta sove naseljava celu Srbiju, od nizija do visokoplaninskih staništa. Procenjena gnezdeća populacija u Srednjoj Srbiji je 5.000-7.000 parova, a u Vojvodini 3.000-4.000 parova.

Utine su ugrožene proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.

Exit mobile version