Uglješa Milić dobitnik ovogodišnje Svetosavske povelje

SMEDEREVO, 25. januar 2019 – Laureat Svetosavske povelje grada Smedereva za 2018. godinu je Uglješa Milić, a dobitnici Nagrade za stvaralaštvo mladih su Emilija Đorđević, Sofija Đurić, Aleksandar Rakić, Jovana Simić i Milica Ivković. Priznanja je večeras na svečanoj akademiji u Centru za kulturu uručila gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović.

Uglješa Milić je rođen 1988. godine u Smederevu. Završio je osnovnu školu „Dimitrije Davidović“ u Smederevu, kao đak generacije. Bio je aktivan učesnik istraživačke stanice „Petnica“ za mlade talente Srbije i učesnik u nekoliko projekata u Srbiji, Nemačkoj i Poljskoj. Gimnaziju u Smederevu završio je 2007. godine kao đak generacije, kada je dobio i Svetosavsku nagradu za stvaralaštvo mladih i upisao Elektrotehnički fakultet univerziteta u Beogradu. Master studije završio je 2011. godine.  

Sledeći korak su bile doktorske studije na prestižnom Univerzitetu tehničkih nauka u Barseloni. Njegov angažman na doktorskim studijama obeležilo je nekoliko prezentovanih naučnih radova na najprestižnijim svetskim konferencijama u svetu informatike, kao i stručna praksa u najpoznatijoj svetskoj kompaniji za izradu grafičkih kartica „Envidia“  iz Kalifornije.

Nakon pet uspešno provedenih godina u Barseloni, gde je ostvario mnogobrojne poslovne kontakte i ostavio svoj skromni doprinos popularizaciji univerziteta iz Barselone van granica Španije. Uglješa je u svojoj 29-oj godini završio naučno-istraživački rad u redovnom roku i uspešno odbranio doktorsku tezu u novembru 2017. godine u Barseloni pred komisijom svetski priznatih stručnjaka iz IT oblasti.

Po povratku iz Španije odlučuje da svoju karijeru u industriji započne u Srbiji, angažovanjem u beogradskoj firmi HTEC na poziciji sistem softver inženjera i otvara svoju firmu Serum u Smederevu.

Pored svih ovih priznanja, titula i dostignuća, Uglješa je momak koji uvek sa ponosom govori o svojoj porodici, osnovnoj školi, učiteljici, školskim drugovima i profesorima, kao i o istoriji svog grada.

U nastavku nekoliko osnovnih podataka i o dobitnicima Nagrade za stvaralaštvo mladih.

Emilija Đorđević je završila školske 2017/2018. godine prirodno-matematički smer Gimnazije u Smederevu kao učenik generacije. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“ i posebne diplome iz matematike i fizike. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovala je na takmičenjima iz matematike i fizike i osvajala brojne nagrade. Bila je član ekipe „Arhimedes“, takmičila se na „Arhimedesovim“ matematičkim turnirima. U 4. razredu je učestvovala na Srpskoj matematičkoj olimpijadi i fizičkoj olimpijadi. Student je prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Sofija Đurić je završila školske 2017/2018. godine prirodno-matematički smer Gimnazije u Smederevu kao učenik generacije. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“. Na takmičenjima iz matematike, fizike, istorije, biologije i italijanskog jezika je bila među najboljima. Učestvovala je na književnoj olimpijadi, bila je član ekipe „Arhimedes“. Student je prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Aleksandar Rakić je završio školske 2017/2018. godine prirodno-matematički smer Gimnazije u Smederevu kao učenik generacije. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“ i posebne diplome iz matematike. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovao je na takmičenjima iz srpskog jezika, matematike, biologije i osvojio brojne nagrade. Student je prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Jovana Simić je završila školske 2017/2018. godine filološki smer Gimnazije u Smederevu. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“. Tokom srednjoškolskog školovanja  učestvovala je na takmičenjima iz srpskog jezika. Student je prve godine Filološkog fakulteta.

Milica Ivković je 2017/2018. godine završila društveno-jezički smer Gimnazije u Smederevu. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovala je na takmičenjima iz istorije. Student je prve godine Pravnog fakulteta u Beogradu.

Svetosavska akademija, glavni program Smederevskih svetosavskih svečanosti, bila je u znaku dobitnika priznanja, ali i besede, koju je večaras govorio Goran Đorđević, direktor Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen. U kulturno umetničkom programu učestvovali su Zemunski kamerni orkestar, Crkveni hor Sloga i učenici OŠ Ilija Milosavljević Kolarac u Kolarima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!