Svetosavske svečanosti: Danas tri programa

SMEDEREVO, 23. januar 2019 – Smotra „Slavski kolač“ biće upriličena tačno u podne u Centru za kulturu, u okviru programa 30. Smederevskih svetosavskih svečanosti. Za danas je najavljen i književni susret, kao i jedna zanimljiva tribina.

Žene Smedereva organizovaće danas izložbu takmičarskog karaktera pod nazivom „Slavski kolač“ i ukazati na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda.

U Narodnoj biblioteci Smederevo za 18 časova zakazano je predstavljanje knjige zavičajnog pisca Milana Todorovića “Bluz na Dunavu”. U programu učestvuju mr Tatjana Lazarević Milošević i autor, a medijator je Dragana Lazić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja.

Tribina „Hrišćanstvo i film“,  na kojoj će govoriti dr Vladimir Kolarić, dramaturg i teoretičar kulture i umetnosti, počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu

Tokom programa trebalo bi da bude razmotreno na koji način film kao umetnost i medij može da izrazi ili posreduje hrišćansko religijsko iskustvo, odnosno hrišćansko iskustvo Boga, čoveka i sveta. Kao jedno od najbitnijih svojstava filma u kome dolazi do izražaja njegov odnos prema religijskom biće tematizovana mogućnost preobražavajućeg prelaska iz čulnog u duhovno.

Pažnja će biti posvećena značaju ličnosti za filmsku predstavu, utemeljivanju filmske predstave na ličnosti, i građenju filmske komunikacije na ličnosti koja je u pravoslavnom iskustvu sagledana u njenoj slobodi, kao živi odnos prema Tvorcu, sebi, svetu, drugim ljudima, u svom relacionom karakteru.

 Pristup filmskom stvaralaštvu biće tokom tribine obeležen osvrtima na osobenosti pravoslavnog podvižništva i hrišćanskog shvatanja stvaranja, neodvojivog od bogočovečanskog etosa i dovođenja svih dimenzija života u žižnu tačku ljubavi.

Kao reprezentativni za obradu teme biće prikazani inserti iz odabranih filmova.

Ulaz na sve programe 30. Smederevskih svetosavskih svečanosti je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!