Site icon podunavlje.info

Izložba ikona Nemanje Nedeljkovića

SMEDEREVO, 18. januar 2019 – U galeriji smederevskog Centra za kulturu u ponedelјak, u okviru 30. Smederevskih svetosavskih svečanosti, biće otvorena izložba ikona autora Nemanje Nedelјkovića.

Na izložbi će biti predstavlјeno dvadesetak radova, među kojima su hilandarske reprodukcije i Nemanjina autorska dela. Posetioci će takođe moći da vide ikone rađene jajčanim temperama na drvenoj podlozi, kao i one koje akrilnim bojama na platnu.

Prva znanja o vizantijskom slikarstvu i ikonopisu autor rođen u Smederevu stekao je u Beogradu u srednjoj umetničkoj školi ,,Tehnoart“,  na smeru Konzervator i restaurator kulturno umetničkih dobara. Po završetku Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti i strukovnih studija na odseku Nastavnik likovne kulture, Nemanja Nedelјković odlazi u Australiju, gde je dva puta predstavlјao pravoslavnu crkvenu umetnost na srpskom festivalu u Sidneju i izlagao na nekoliko zajedničkih izložbi. Trenutno je na 4. godini Akademije Srpske Pravoslavne Crkve, odsek Crkvene umetnosti (ikonopis). Do sada je imao pet zajedničkih izložbi i jednu samostalnu. Predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi i povremeno se bavi konzervatorsko restauratorskim radovima.
Na otvaranju izložbe, 21. januara u 18 sati, prisutnima će se obratiti autor ikona koje će u galeriji Centra za kulturu biti izložene do 10. februara.

Exit mobile version