Streljaštvo: Novi format Evropskog prvenstva

BEOGRAD, 17. januara 2019 – Evropske strelce ove godine očekuju dva šampionata Starog kontinenta. U martu će se boriti za medalje na Evropskom prvenstvu vazdušnim, a u septembru na EP malokalibarskim oružjem. Streljački savez Srbije je odredio sastav reprezentacije za EP u Osijeku; Srbija će imati takmičare u svim disciplinama, a Smederevo će predstavljati Jasmina Milovanović, jedna od tri najbolje pištoljašice Srbije.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, koje će biti održano u Osijeku, u mnogo čemu će se razlikovati od dosadašnjih, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Šampionat će biti duži nego ranije. Prema preliminarnom rasporedu koji je objavila Evropska streljačka konfederacija, takmičarski program će trajati sedam dana (18 – 24. mart).

Značajna promena u odnosu na prethodna velika svetska i evropska takmičenja je raspored seniorskih nadmetanja. Kvalifikacije i finale u jednoj disciplini neće biti održani istog dana, što je uglavnom bila praksa  poslednjih decenija na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, svetskim kupovima…

Na EP u Osijeku kvalifikacije u sve četiri pojedinačne olimpijske discipline (vazdušna puška i pištolj u obe konkurencije) na programu su 21. marta. Kvalifikacije u miksevima su dan kasnije, a u subotu, 23. marta biće održana sva četiri pojedinačna i oba finala u miksu.

Promenjen je i format ekipnog takmičenja.

Zaključno sa 2017. godinom, ekipni plasman je određivan na osnovu zbira rezultata sva tri člana tima u pojedinačnim kvalifikacijama.

Prošle godine borba za medalje u konkurenciji timova je prvi put bila potpuno odvojena od pojedinačnog nadmetanja. Na EP u Đeru 2018, svaki član tima je u kvalifikacijama ekipnog takmičenja pucao po 30 dijabola. Borba za medalje je potom nastavljena po novom formatu. Osam najboljih timova prolazili su u četvrtfinale, u kome su se međusobno sastajali po principu prvi iz kvalifikacija protiv osmog, drugi protiv sedmog… Pobednici četiri duela prolazili su u polufinale, posle kojih su održani meč za bronzu i za zlato.

U Osijeku neće biti posebnih kvalifikacija za ekipe, već će se računati zbir rezultata sva tri člana tima iz pojedinačnih kvalifikacija.

Druga faza takmičenja, kao i 2018, održava se po „kup sistemu“, uz manje izmene u sistemu bodovanja. Osam najboljih ekipa iz kvalifikacija prolaze u četvrtfinale, pobednici četiri duela u polufinale… U četvrtfinalu svaki član tima gađa po 20 dijabola, pobeđuje ekipa koja skupi više krugova. U polufinalu i finalu krugovi se sabiraju posle svake serije. Tim sa boljim rezultatom u seriji dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. U polufinalu trijumfuje reprezentacija koja prva skupi 13, a u mečevima za medalju tim koji osvoji 16 poena.

Četvrtfinala ekipnog nadmetanja u svim disciplinama su na programu 22. marta, a polufinala i mečevi za medalje poslednjeg takmičarskog dana – 24. marta.

U juniorskom programu nije bilo značajnih promena uobičajenog rasporeda. U svakoj pojedinačnoj disciplini i miksevima kvalifikacije i finale će biti održani u istom danu. Juniorski deo EP u Osijeku završava se 20. marta, kada su na programu četvrtfinala, polufinala i mečevi za medalje ekipnog takmičenja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!