Site icon podunavlje.info

Prva izložba u renoviranom prostoru palanačkog Muzeja

SMEDEREVSKA PALANKA, 17. januar 2019 – Narodni muzej u Smederevskoj Palanci proteklih nedelja nije primao posetioce, umesto njih u muzejskom prostoru bili su majstori; Palanka je od Ministarstva kulture i informisanja, u okviru projekta „Gradovi u fokusu“, dobila sredstva za obnovu ustanova u kulturi, a među njima je bio i Muzej.

Narodni muzej je dobio 3.750.000 dinara, opština je dodala još milion, i tim novcem je uvedena unutrašnja gasna instalacija, grejanje za obe zgrade, i upravnu i izložbeni prostor. Tako će, mimo prakse proteklih godina, kada su zime bile praktično mrtva sezona za Muzej zbog manjka grejanja, od sada i tokom zimskih meseci ovde biti izložbi i drugog delanja.

 Od ostatka novca renoviran je i opremljen izlagački prostor. Po rečima Stevana Martinovića, direktora ove ustanove, s novom, modernom rasvetom, projektorima, audio sistemima, pokretnim panelima, ovaj prostor je upodobljen onome što se u savremenoj muzeološkoj praksi smatra za podrazumevajuću opremu.

Ovog petka, u tom novoopremljenom i renoviranom prostoru, biće prvi posetioci jer Muzej otvara izložbu mrtvih priroda iz sopstvene bogate kolekcije.

– Naša likovna zbirka broji mnogo dela, ali smo do sada priređivali izložbe sa drugom tematikom, najčešće portretima. Ovo je prvi put da će publika moći da vidi četrdesetak mrtvih priroda najznačajnijih autora koje imamo u kolekciji, od Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Petra Lubarde, Koste Hakmana, Dušana Miškovića, Dragomira Lazarevića, Pavla Vasića… Da pomenem samo neke, to je čitav niz najznačajnijih naših slikara dvadesetog veka – najavljuje, direktor palanačkog Narodnog muzeja.

Autor izložbe je kustos Biljana Živković, a posetioci, Palančani i njihovi gosti, moći će da je pogledaju do 1. marta.

Exit mobile version