Fabriku čine ljudi

SMEDEREVO, 15. januar 2019 – Za regeneraciju osovinskih sklopova u Želvozu, od početka ove godine, brine Sima Pilja, vrhunski stručnjak u ovoj oblasti, koji je napravio nesvakidašnji poslovni transfer i iz jedne od celina nekadašnjih Železnica Srbije, praktično iz fotelje u Nemanjinoj u Beogradu, došao u smederevsku fabriku!

Sima Pilja

Sima Pilja, diplomirani mašinski inženjer, u železnici je proveo 35 godina. Posle reorganizacije Železnica Srbije, napušta jednu od četiri sadašnje celine ovog  državnog preduzeća, na dve i po godine do penzije, i dolazi u smederevski Želvoz, kao direktor za regeneraciju osovinskih sklopova.

„Dolazio sam u ‘Heroj Srbu’ još kao pripravnik u, pa poznajem fabriku i drago mi je da je počela da radi. Ovde sam dobio zaduženje u vezi sa tehnološkim procesom regeneracije osovinskih sklopova za železnička vozila, kako za teretne, putničke vagone, tako i za lokomotive.“

Objasnio je izuzetnu važnost ovog pogona i podsetio da vozna sredstva čine vučna i vučena vozila, da sva vozila imaju osovinske sklopove sa svim svojim karakteristikama  za određeno vozilo, i da je potrebna njihova regeneracija. Takođe, periodično se isključuju kola iz saobraćaja, zbog trošenja profila točka, tako da se ovde vrši mašinska obrada, i montaža i demontaža ležišta.

„Osovinski sklopovi su oni koji ostvaruju kontakt šina – voz, deo trčećeg sklopa na voznim sredstvima, ima dva točka, osovinu i ležišta i na svakom osovinskom sklopu koji dođe ovde, mora nešto da se radi. Najniži nivo tog tehnološkog procesa je obrada profila točkova, a zatim i zamena točkova, ako su monoblokovi u pitanju. Ako su dvodelni točkovi onda imamo i obruč točka (bandaž).  Radimo zamenu bandaža, tretiramo i kočione diskove kod putničkih kola. U zavisnosti od zahteva naručilaca, mi uradimo defektažu i ostali deo procesa po ugovoru. Sve radimo po međunarodnim propisima i strogo utvđenim normativima.“

Ovog vrhunskog stručnjaka, sa možda najvećim iskustvom u Srbiji, kada su osovinski sklopovi u pitanju, pitali smo zašto se odlučio za Želvoz.

„Tokom radnog veka, proveo sam 24 godine u radionici, 11 u Nemanjinoj (upravna zgrada Železnica Srbije), kao načelnik za održavanje teretnih kola i posle kao pomoćnik direktora. To je, ipak, kancelarijski posao, i to nije moja struka. Sada se ukazala prilika da mogu da se vratim mašinstvu i to me raduje, što ponovo radim posao koji volim i najbolje poznajem. Izuzetno sam zadovoljan prelaskom u Želvoz.“

Na naše pitanje šta Želvoz dobija njegovim dolaskom, Pilja kaže da je odmah po dolasku snimio situaciju i da je već dao predloge rukovodstvu fabrike kako bi mogao da se unapredi proces proizvodnje.

„Jednostavno, cilj je da podignemo nivo tog tehnološkog procesa. Ja to znam i sve što sam uočio, preneo sam rukovodstvu. Imam još ideja, samo je potrebno vreme da sve to profunkcioniše. Mislim da će posao da se razgrana, u fabrici hoće ozbiljno da se bave železničkim mašinstvom, tako da ima posla i biće ga sve više, samim tim i potrebe za radnom snagom. U ovom poslu, uvek su potrebni bravari, zavarivači, ali ima mesta i za mašinske inženjere. “

Proširenjem svoje tehnološke baze i sa pomenutim unapređenjima, Želvoz će biti  konkurentniji na tržištu i u prednosti  na tenderima u zemlji, ali i u širem okruženju, zaključuje naš sagovornik.

Dolaskom ovog iskusnog stručnjaka, Želvoz je dobio na kvalitetu, a sa druge strane, bar o ovoj celini više ne mora da brine, kao do sada, direktor Dušan Bundalo, koji je u izuzetno važnom pogonu obrtnog postolja bio zadužen za kompletan radni proces na donjim strojevima železničkih vozila.

Dušan Bundalo

„Uglavnom radimo za Srbija kargo, a trenutno smo angažovani i na putničkom programu za Željeznički transport Crne Gore. Do sada smo samo za teretni program Srbija kargo obradili oko hiljadu osovina, uglavnom četiri osovine po kolima, mada ima i vagona sa dve osovine, kao što je bila poslednja partija koju smo nedavno završili. Dakle više od 300 obrađenih kola.“

Inspekcija klijenta redovno dolazi u faznu kontrolu kako bi se na licu mesta uverila da li se u ovom pogonu pridržavaju uputstava za obradu, i osovinskih sklopova i obrtnih postolja, ukoliko kola imaju obrtna postolja. Prema direktorovim rečima, do sada su opravdana očekivanja i ispoštovani rokove.

Za naredni period ugovoreni su novi poslovi sa Srbija kargo, sklopljeni su poslovni aranžmani i za opravku teretnih i putničkih vagona za partnere iz Crne Gore, a okrenuti su i tržištu Bugarske.

„U našem pogonu je trenutno radno angažovano tridesetak radnika, najviše su zastupljeni bravari i metalostrugari.  Kako se povećava obim proizvodnje, tako dodatno angažujemo radnike u proizvodnji“, ističe direktor Bundalo i dodaje da je stalno otvoren konkurs za metalostrugare, zavarivače, mašinbravare, metaloglodače, sa ili bez iskustva,kao i za inženjere zavarivanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!