Novi šifrarnik – batler, klovn, postavlјač plakata…

Izvor: Dnevnik.rs, autor: Lj. Malešević, 9. decembar 2019  – Od 1. januara ove godine počela je primena novih šifrarnika u oblasti rada. Vlada Srbije usvojila je prošle godine Odluku o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, a primena novih šifara počinje od 2019. godine.

Do usvajanja te odluke, čiji je sastavni deo i Šifrarnik zanimanja, u Srbiji je u upotrebi bila lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena u svetu rada koje su se desile u proteklih 28 godina i koje su uslovile nestanak nekih zanimanja i pojavu sasvim novih.

Osim toga, do sada postojeći šifarnik zanimanja i stručne spreme objedinjavao je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva. Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja pripremilo je Šifarnik zanimanja koji se sastoji od nove liste zanimanja i pripadajućih šifara. Nova lista zanimanja rezultat je višegodišnjeg rada stručnjaka iz oblasti zapošlјavanja i usklađena je s potrebama tržišta rada u Srbiji, uz konsultacije s poslodavcima i relevantnim institucijama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je Šifrarnik nivoa kvalifikacija umesto dosadašnjeg Šifrarnika stepena stručne spreme jer je donošenjem Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije utvrđen novi sistem za uređivanje nivoa i vrsta kvalifikacija.

Imajući u vidu da su šifrarnici u primeni od 1. januara, od izuzetne je važnosti da se svi njihovi korisnici, u prvom redu poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnost vođenje evidencije u oblasti rada, praćenje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj lјudskih resursa, upoznaju s konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano

koristili. Pripremlјeni su priručnici za primenu šifrarnika i formiran je portal na internet strani Ministarstva rada, odnosno Nacionalne službe za zapošlјavanje, u cilјu lakše primene novih šifarnika, postavlјanja elektronskih šifrarnika radi lakšeg pretraživanja i da bi korisnici mogli dobiti odgovore na sva relevantna pitanja.


Postavlјač plakata i reklama

Postavlјač plakata i reklama, ulični distributer letaka, čistač cipela, ulični prodavac novina, šinter, čistač ulice, dostavlјač novina, nosač prtlјaga, peglar, užar – samo su neka od zanimanja koja imaju šifru zanimanja. Osim Šifrarnika zanimanja, od prvog dana ove godine u primeni je i Šifrarnik nivoa kvalifikacija, Šifrarnik država, Šifrarnik opština i Šifrarnik naselјa u Srbiji.


Privredna komora Srbije će narednih dana realizovati nekoliko  informativnih sesija u više gradova Srbije da bi se svi upoznali s novim šifrarnikom za šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada.

Kućepazitelј, baštovan, sobarica, čuvar plaže, bebisiterka, kućne pomoćnice, ulični pevač, step igrač, stend-ap komičar, mađioničar, žongler, klovn, disk-džokej, akrobata, folklorni igrač u novom šifrarniku imaju svoju šifru zanimanja. Šifru imaju i krotitelј konja, frizer za pse, krovopokrivač, pomoćnik kamenoresca, vatrostalni zidar, pozorišni tesar, radnik na kremiranju, lični sobar, astrolog, batler, somelije, lovac, hajkač, krečar, šumski sekač, uzgajivač svilene bube, merilac vremena – normirac, zalagaoničar, krupije…

Šifru zanimanja dobili su i maseri-kupelјari, trgovci otpadom, ulični prodavci, internet prodavci, hostese, bioenergetičari, voditelјi aukcije, salameri mesa/ribe, sušioničari mesa/ribe, mlinari začina, skelari, čamdžije, perači sudova… Dobili su ih i patrijarh, sveštenik, pastor, rabin, teolog, hodža, muftija…

Lj. Malešević

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/novi-sifrarnik-astrolog-batler-klovn-ulicni-pevac-imaju-svoju-sifru-08-01-2019

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!