Izvozni poslovi za Sloveniju i Poljsku

SMEDEREVO, 9. januar 2019 – Smederevska fabrika Želvoz, privatizovana pre 18 meseci, za veoma kratko vreme našla se u samom vrhu srpskih remontera železničkih kola. Pored osnovne delatnosti Želvoz je pokrenuo i potpuno novu  proizvodnu aktivnost. U pitanju su novi, izvozni poslovi koji su ugovoreni sa poljskim i slovenačkim partnerima.

Upornim zalaganjem svih zaposlenih, od rukovodilaca do radnika u proizvodnji, omogućeno je da jedan od najuspešnijih delova firme – PORD, postane značajan izvoznik. Ovaj pogon se nalazi u najvećoj i najnovijoj hali u smederevskom Želvozu i tu se trenutno realizuju dva važna izvozna posla za potrebe tržišta EU. Zoran Šćepović je vođa projekata za izvoz na tržište Slovenije i Poljske.

Zoran Šćepović

„Za Poljake pravimo višenamenske kontejnere koji mogu da prevoze različite vrste tereta. Od čeličnih koturova preko paletizovane robe do rastresitih materijala. Kontejner ima pomičan krov i čeona vrata koja se otvaraju po dve ose. Do sada niko u okruženju nije uspeo da napravi takav proizvod. To uspeh radnika firme Želvoz čini još većim. Početkom januara ove godine smo završili prototip koji će nakon detaljnih tehničkih ispitivanja, koja obavlja sertifikaciona kuća u Poljskoj, biti predmet serijske proizvodnje. To je prvi Želvozov izvozni projekat na tržište EU“, ističe Šćepović.

Drugi projekat je izrada stranica za teretne „Eaos“ vagone. U pitanju je proizvodnja novih kompleta stranica za teretne vagone. Firma Želvoz je projektovala i proizvela  čeone i bočne stranice sa ugrađenim vratima koje poslovni partner u Sloveniji ugrađuje na svoje postojeće šasije i, prema rečima našeg stručnjaka, faktički dobijaju obnovljeni vagon kojem se produžava radni vek za još 30-40 godina.

„Od nas odlazi kao gotov proizvod sa svim pratećim delovima koji su potrebni za sklapanje celog vagona. To je drugi izvozni projekat za koji smo već dobili sve potrebne ateste i odobrenja. Serijska proizvodnja je počela, a slovenački partneri su zadovoljni kvalitetom i ispunjenjem dogovorenih rokova“, kaže Šćepović.

Sa ponosom dodaje da su u ovom Želvozovom pogonu, za potrebe projekta, napravili nove namenske alate i na njima proizvode aktuelni program.

„U ovom pogonu zaposleno je 60 radnika koji su pored postojećeg iskustva dodatno obučavani za ove poslove. Uz iskusne radnike, sa potrebnim atestima, Želvoz svakodnevno zapošljava i mlade kadrove koje samostalno obučavamo.“

To nas je navelo da Šćepovića pitamo i koji su proizvodni profili uposleni na pomenutim projektima, s obzirom da smo u hali videli i najsavremenije mašine za obradu i sečenje metala.

„Za ove projekte najvažniji su nam bravari i zavarivači u samom delu proizvodnje i montaže, a imamo i druge profile u pripremi materijala i izradi elemenata , kao i rukovaoce na savremenijim mašinama, poput uređaja za gasno rezanje tipa ‘plazma’ i ’kopirka’. Pored te opreme, u procesu proizvodnje  koristimo i makaze za sečenje lima, prese, stubne bušilice, tako da u izradi učestvuje kompletna mašinska struktura zaposlenih“, navodi Zoran Šćepović, vođa važnih izvoznih projekata Želvoza za Sloveniju i Poljsku.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!