Badnji dan i veče u Smederevu

SMEDEREVO, 6. januar 2019 – Odbor za negovanje pravoslavne tradicije i Crkvena opština Smederevo organizovaće i danas program obeležavanja Badnjeg dana, jubilarni, 30. put u novijoj istoriji grada.

Program počinje u 15 sati defileom centralnim gradskim ulicama (Kralja Petra Prvog, “Dunavskom” i Karađorđevom), nastavlja se parastosom poginulim ratnicima u Mojkovačkoj bici i prigodnim kulturno umetničkim programom na trgu ispred Hrama Svetog Georgija.

Bogosluženje počinje u 17 časova, uz osvećenje posne hrane u crkvi. Od 18 i 30 na bini ispred crkve planirano je osveštavanje badnjaka i primopredaja novom domaćinu obeležavanja Badnjeg dana i večeri Željku Kariću i obraćanje, uz pojanje oba crkvena hora.

Nakon toga se pali badnjak, dok domaćini za to vreme tradicionalno dele posnu hranu, suvo voće i paketiće za decu na trgu. Deo je namenjen mališanima sa posebnim potrebama u Ustanovi „Sunce“, Udruženju distrofičara i Bolnici.

Deo programa čini i lomljenje česnice u kojoj se, pored ostalog, nalazi i zlatnik. Svako dete do 10 godina dobiće deo česnice, potvrdio je za Podunavlje.info predstavnik Odbora Zoran Ignjatović.

Tradicionalno, na trgu ispred Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija, kuvaće se vino i domaća rakija u kazanima, a za kraj programa najavljen je vatromet.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!