Site icon podunavlje.info

Turizam u Velikoj Plani – sadašnjost i budućnost

VELIKA PLANA, 31. decembar 2018 – Proteklih osam dana pokušali smo serijom tekstova na ovom portalu da vas podsetimo na neke znane, ili upoznamo s nekim manje poznatim aktuelnim i potencijalnim turističkim odredištima u Velikoj Plani. Još najmanje tri puta toliko bi trebalo da se predstave i ostala, ali za početak, ako i ovo nekoga zainteresuje i navede na tu stranu, makar smo ispunili skromna nadanja.

O turizmu, kao vrlo izvesnom pravcu razvoja ove opštine u budućnosti, u Plani se ozbiljno razmišlja. Da je tako dokaz je i nagrada za promociju potencijala opštine, koju je Turističko sportski centar Velika Plana dobio na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma u Kragujevcu.

– Mi smo na 70-80 kilometara od Beograda tako da možemo da budemo zanimljiva destinacija, da ljudi, ako ništa dugo, dođu i ovde provedu vikend. Ali, da bi se nešto promovisalo potrebno je prvo stvoriti elementarne uslove. Predvideli smo da u 2019. uradimo turističku signalizaciju. Tu je i Plan detaljne regulacije priobalja Morave u Velikoj Plani, gde može da se razvija jedan drugi vid turizma. Tamo je i Etno selo i drugi turističko-ugostiteljski objekti, a imamo, osim u Manastiru Koporin, što je već poznato, i druge vinarije na ovom području, tako da bi i taj sve popularniji takozvani vinski turizam mogao da bude jedno od opredeljenja u narednom periodu – navodi ambiciozne planove na ovom polju Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana.

Kao i većina mesta ove veličine u Srbiji, i Velika Plana ima problem sa smeštajnima kapacitetima. Hotel „Pokajnica“, nekada reprezentativni objekat, prodat je prošle godine i ovde se nadaju da će novi vlasnik u skorije vreme uspeti da ga dovede u stanje koje će omogućiti boravak turistima. Za sada je sređen jedan sprat, ali i to je nešto, s obzirom da doskora nije radio.

– Prošle godine smo obeležili 200 godina od ubistva Karađorđa i to je bio povod da uredimo potez u Radovanjskom lugu, uložili smo desetak miliona dinara, sada je sređen put i omogućen dolazak autobusima, jer veliki broj ekskurzija tu dolazi. Naravno, nastavićemo tamo da ulažemo, ali su u pitanju velike deonice, a sve to ide iz lokalnog budžeta. Zbog toga očekujemo da će se i iz Republike zainteresovati za neke od naših projekata – kaže prvi čovek opštine.

Jedan od tih projekata je i sređivanje zgrade Stare klanice, potencijalno izuzetno reprezentativnog objekta. Meću idejama je i njegovo pretvaranje u hotel, recimo.

Ideja, očigledno, ne nedostaje, problem je, kao i obično, novac. Zbog toga ostaje nada, ono što je i Matković napomenuo, da će i u Beogradu, u resornim ministarstvima, biti razumevanja da se pomogne u njihovoj realizaciji, da Plana svoj nesporan turistički potencijal ostvari.

Projekat „Veliki (i mali) turistički potencijali Velike Plane“ sufinansiran je od strane Opštine Velika Plana, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version