Site icon podunavlje.info

Lidl pomogao otvaranje senzorne sobe

SMEDEREVO, 31. decembar 2018 – Senzorna soba namenjena štićenicima Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju „Sunce“ u Smederevu opremljena je zahvaljujući većinskoj donaciji kompanije Lidl Srbija i dodatnom doprinosu grupe donatora, saopšteno je danas.

Kupljena oprema će kroz senzornu integraciju i stimulaciju čula pomoći osobama sa određenim razvojnim smetnjama da bolje upoznaju svoje okruženje.

„Zadovoljstvo nam je što smo deo ove lepe priče i što ćemo ovu godinu završiti na najbolji mogući način. Naša odluka da pružimo podršku proistekla je iz toga što smo uvideli važnost koncepta Senzorne sobe jer verujemo da daje dobre terapeutske rezultate i sigurni smo da će naša zajednička donacija pomoći da se unapredi kvalitet života dece, mladih i odraslih koji ovde provode veliki deo svog vremena. Trudimo se da vodimo računa  o zajednici u kojoj poslujemo i to je nešto na čemu se temelji naša društvena odgovornost“, izjavila je rukovodilac korporativnih komunikacija Lidla Srbija, Martina Petrović. Podsećamo, Lidl je u Smederevu otvorio jednu prodavnicu u oktobru ove godine.

Direktorka ustanove „Sunce“ Biljana Milošević  je istakla važnost senzorne sobe navodeći da je to interaktivna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

„Veoma smo zahvalni na ovoj donaciji jer je za dvadeset korisnika naše ustanove postojanje senzorne sobe od velikog značaja. To je mesto gde osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istražuju i razvijaju svoje senzorne veštine, da se relaksiraju i oslobode napetosti. Treba istaći da nije reč o metodu lečenja, već metodu koji treba da stimulacijom čula omogući deci i odraslima sa poremećajem senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans. Boravak u senzornoj sobi pruža deci da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za kasniji život“, dodala je Biljana Milošević.

Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju „Sunce“ Smederevo postoji od 2012. godine i jedina je ustanova u gradu, koja svojim korisnicima pruža dnevno zbrinjavanje, ishranu, prevoz, medicinsku negu, vaspitno-obrazovni rad i rekreativne aktivnosti. Sa korisnicima različite vrste i stepena ometenosti i starosti svakodnevno rade stručni radnici (dva logopeda i somatoped), kao i saradnici (vaspitač i medicinski tehničar). Ustanova je otvorenog tipa, ne prekida se veza sa prirodnim okruženjem tj. porodicom, dok roditelji i staratelji znajući da su im deca na sigurnom u boravku to vreme koriste za svoje svakodnevne aktivnosti.

Exit mobile version