Dogovor sa HBIS-om o sprečavanju aerozagađenja

SMEDEREVO, 27. decembar 2018 – Predstavnici tri najugroženija sela, Radinca, Vranova i Ralje, sastali su se sa ljudima iz HBIS-a i dogovorili šta sve, i kada, treba da bude urađeno kako bi se sprečilo dalje aerozagađenje. Kineska kompanija je prihvatila obavezu da postavi dve merne stanice koje će kontinuirano raditi i za tu namenu je predvidela u budžetu iznos od 20 miliona dinara. Za sprečavanje štetne emisije su, kako su informisani predstavnici tri sela, spremni da ulože 800.000 evra, koliko će da košta postavljanje filtera i merača na najvećim emiterima. I, najveća, za naše prilike gotovo neverovatna cifra – 800 miliona evra! Toliko će, naime, da košta kompletno izolovanje pogona aglomeracije, koji će raditi kao apsolutno zatvoren objekat, s obzirom da je to jedini način da se famozna crvena prašina eliminiše. Za taj posao, kako su rekli predstavnici kompanije, potrebno je nešto više vremena; od 12 do 18 meseci od dana dobijanja dozvole za izvođenje građevinskih radova.

U međuvremenu su, i o tome su obavešteni predstavnici tri sela, asfaltirali put u Železari sa koga je dolazilo najviše prašine, što bi, dok sve drugo ne bude urađeno, trebalo donekle da spreči, odnosno umanji dalje zagađenje na ovaj način.

Kako se sastanak odvijao u kancelariji gradonačelnice Smedereva, i grad se uključuje; dogovoreno je da Smederevo finansira popravku već postojećih mernih stanica u Radincu i Vranovu, koje bi, zajedno sa onim koje će postaviti HBIS, davale pravu sliku stanja životne sredine.

Na kraju, utanačen je i sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine, koji bi trebalo, njegovo ministarstvo i Vlada, u neku ruku, da budu garanti ispunjenja svega dogovorenog. Taj sastanak bi trebalo da bude održan odmah po Novoj godini.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!