Želvoz: Remont teretnih vagona obezbeđen i u 2019.

SMEDEREVO, 25. decembar 2018 – U fabrici Želvoz 026 d.o.o. ovih dana se završavaju poslovi za poznate naručioce, ali i ugovaraju novi aranžmani. Posla ima, kažu u Želvozu, do kraja ove, kao i za narednu godinu, i ono što je još važnije – prema očekivanom obimu poslova, ali i na osnovu novougovorenih projekata, upošljavaće i nove radnike i stručnjake.

Obišli smo nekoliko proizvodnih pogona kako bismo se uverili šta se ovih dana dešava u ovom, nekada najznačajnijem remonteru šinskih vozila, koji polako ali sigurno proširuje proizvodne programe i osvaja domaće i tržište u okruženju. U narednim nedeljama, predstavićemo proizvodne rezultate ovog remontera.

U hali Teretne kolnice trenutno je u toku remont teretnih vagona za poznate domaće naručioce. Inače, početkom aprila obnovljen je remont teretnih vagona u nekada najvećem srpskom remonteru.

“U ovom pogonu se prvo radi demontaža. Skidaju se drveni podovi i vagoni ulaze u halu u kojoj se nalazimo, gde se remontuju. Odavde idu na remont obrtnih postolja, dok sanduci ostaju na klocnama. Ovde su trenutno vagoni vlasnika Srbija Kargo (jedno od preduzeća nastalih iz Železnica Srbije), čiji su remonti planirani za decembar i januar. U 2018. godini smo uradili oko 500 remontovanih vagona za više naručilaca”, navodi za Podunavlje.info Vladan Radanović, direktor u ovom pogonu.

Da Želvoz raste u pouzdanog partnera govori i sledeći podatak:

„Na zahtev naručioca posla, svakog petka predajemo urađene vagone i Komisija sastavljena od više članova ispred naručioca, Srbija Kargo, dolazi i vrši primopredaju izvršenih radova. Svaki ugovor je ograničen određenim rokovima, i u odnosu na postavljene rokove, završavamo posao. Uporedo radimo i za Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu i za druge firme – RTB Bor, HBIS Group Srbija, Infrastrukture železnice Srbije, i nastojimo da odgovorimo svim zahtevima vlasnika kola“, objašnjava Radanović i ističe da se u ovom pogonu, u proseku, radi od pet do deset vagona nedeljno samo za Srbija Kargo.

Dodaje da je u ovom trenutku akcenat na završetku ugovorenih poslova na remontu dvoosovinskih vagona serije „Kgs“, kako bi spremno dočekali 2019. i ugovoreni remont i rekonstrukciju vagona za Montecargo Podgorica, kao i remont otvorenih četvoroosovinskih vagona za Bugarske železnice. Ako se uz ovo doda da se u martu nastavlja remont vagona za TE Nikola Tesla i ugovoreni remont 200 vagona za Srbija Kargo, očekuje nas puna uposlenost u idućoj godin, navodi naš sagovornik.

U pogonu Teretne kolnice zaposleno je, stalno angažovano, oko 30 radnika na remontu sanduka kola i koša, po strukturi su to uglavnom bravari i zavarivači. Sistematizacijom su angažovani i stolari, farbari, slovopisci, bravari kočnica, koji rade na remontu teretnih vagona.

Radovanović podseća da je Želvoz jedna od najstarijih fabrika remontera i prva koja je namenski pravljena u nekadašnjoj Jugoslaviji, a naš razgovor završava rečima: „Cilj je poznat – kvalitetom, brzinom usluge i cenom biti konkurentan i doprineti da i sama železnica vrati kvalitetniju i jeftiniju uslugu prevoza robe i putnika u odnosu na drumski saobraćaj.“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!