Site icon podunavlje.info

Veliki (i mali) turistički potencijali Velike Plane

VELIKA PLANA, 23. decembar 2018 – Na sat vožnje od Beograda, ili tek nešto malo više, zavisi kakav je saobraćaj, uostalom tuda prolazi auto-put, tu je i pruga Beograd-Niš-Skoplje, rečju svi uslovi da se Srbiji ali i svetu prikaže šta Velika Plana ima, da se svrate putnici i dovedu namernici.

Ipak, značajni turistički potencijali Velike Plane uglavnom nisu poznati široj javnosti i samim tim su nedovolјno iskorišćeni kao moguće atrakcije, u većoj ili manjoj meri, za privlačenje posetilaca, koji bi ovde došli s tom namerom, kao i putnika koji su se u Plani zatekli, svratili u prolazu ili su u gradu nekim drugim poslom.

Za Pokajnicu, Manastir Koporin, Radovanjski lug, pa i Etno selo se možda i zna, ali Velika Plana ima još najmanje 7-8 potencijalnih destinacija za turiste, obilazak i kvalitetno provođenje vremena u gradu i okolini. Pre svih, tu su sakralni objekti od izuzetnog značaja za našu tradiciju, o čemu govori i to što su svi na spisku spomenika kulture. Od malog broja crkvi brvnara iz 19. veka koje su preostale u Srbiji – dve su na ovom području; crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Lozoviku (građena od 1806. do 1831) i crkva Svetog Georgija u Krnjevu (građena takođe u prvoj polovini 19. veka). Pored njih, još šest crkava, od tvrdog materijala na području opštine Velika Plana su nastale u tom periodu; Presvete Bogorodice (1842) u Miloševcu, Svete Petke u Velikom Orašju (1890), Svetih Petra i Pavla u Lozoviku, u istoj porti gde i brvnara (1831), Arhangela Gavrila u Rakincu (1875), Svetog Georgija u Novom Selu (1893) i Svetog Vaznesenja u Starom Selu (1882/1883). Pored crkava, tu su i objekti koji takođe uživaju status spomenika kulture, u manjoj ili većoj meri takođe reprezentativni, kakva je Vila Klefiš, čije je renoviranje i prenamena u toku, zgrada Stare klanice, kao i kuća brvnara Dragoslav Pašića u Miloševcu.

Zbog toga u naslovu i ono „mali“, nije pežorativno, samo treba učiniti da i to malo postane poznato, a mi ćemo se potruditi da, ako za nešto od toga niste znali saznate u serijalu tekstova koji će biti objavljen narednih dana na portalu Podunavlje.info.

Fotografije: velikaplana.rs  – naslovna – Manastir Koporin, u tekstu crkva u Radovanjskom lugu, 

Projekat „Veliki (i mali) turistički potencijali Velike Plane“ sufinansiran je od strane Opštine Velika Plana, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version