Deca „Čelika“ na orijentiring kampu u Beogradu

BEOGRAD/SMEDEREVO, 23. decembar 2018 – U organizaciji Orijentiring kluba „Soko 2015“ organizovan je, tokom prethodna dva vikenda, četvorodnevni Omladinski zimski orijentiring kamp “Beograd 2018“ na kome je učestvovalo sedam članova PSK „Čelik“, od kojih su šestoro bila deca. „Čelik“, naime, radi na edukaciji, posebno dece, kako bi spremno dočekao sledeću takmičarsku sezonu. Na kampu je bio teorijski, praktični i rekreativni deo. U teorijskom je rađeno na osnovnim postavkama, od orijentisanja putem karte, prepoznavanja objekata na karti do biranja putanja koje obezbeđuju najsigurnije pronalaženje kontrolni tački. U teorijskom delu rađeno je i na taktici i tehnici kretanja od kontrolne do kontrolne tačke. U taktici je bilo razrađivanja zadatka trke kao celine i etapnih deonica u određenoj trci. Kretanje stazama i šumskim putevima, kretanje uvalama, jarcima i koritom potoka, na padinama, kretanje korišćenjem pomoćnih orijentira i napadnih tačaka. U praktičnom delu, uz prethodni lakši kondicioni trening, išlo se na stazu sa postavlјenim kontrolnim tačkama. Ovo je bilo specifično takmičenje sa osloncem na memoriju. Takmičar je na kontrolnoj tački pogleda kartu do sledeće kontrole, zapamti detalјe. To što zapamti treba da sprovede na terenu i pronađe kontrolu. Drugog vikenda snežne padavine nisu dozvolile rad na terenu, ali je zato posvećena maksimalna pažnja teoretskom delu, taktici i tehnici.            Iskustva i saznanja sa ovog kampa biće dobra osnova za utvrđivanje znanja, korekciju nekih ranijih nepreciznosti, ali i kao priprema za narednu takmičarsku sezonu.

Istaknuti članovi „Čeliak“, alpinisti kluba, zakazali su za  27. decembr, sa početkom u 19 i 30, u prostorijama kluba u Karađorđevoj 43, predavanje „Uvod u alpinizam i priprema za zimske uslove“. Predavanje je otvoreno za sve javnost, jer kretanje po snegu i ledu nije potrebno samo u planini i samo alpinistima.

Uskoro ističe i rok za prijave za novu „Čelikovu“ školu orijentiringa, pa iz kluba pozivaju sugrađane da iskoriste ovu priliku i besplatno, i od članova kluba dobiju saznanja o kretanju u prirodi. Ako im se posle završetka škole svidi ovaj sport, zažele da se oprobaju u zvaničnoj konkurenciji, na takmičenjima Orijentiring saveza Srbije, biće im to omogućeno. Škola počinje u drugoj polovini januara naredne godine.

Fotografija iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!