Pružni prelazi – smrtonosne zamke za vozače i pešake

SMEDEREVSKA PALANKA/SMEDEREVO, 22. decembar 2018 – „Ovo su slike i snimci koji su postali svakodnevnica u našem gradu. Mogu slobodno da kažem da skoro nijedan pružni prelazi na teritoriji naše opštine nije u funkciji. U više navrata sam se obraćao nadležnima, svaki put sam dobijao isti odgovor od ljudi iz ’Infrastruktura železnica Srbije’ koji glasi da su prelazi obezbeđeni po propisima“, ovako počinje danas obraćanje Nikole Vučena, predsednika Opštine Smederevska Palanka na njegovom FB profilu.

Slično je i u Smederevu, ne prođe dan da se na društvenim mrežama ne pojavi neka fotografija ili video snimak voza koji prolazi a rampa je uredno – podignuta! O pružnim prelazima koji nemaju ni ovakvo obezbeđenje, onima na Lipskoj rampi, u Godominu i drugim, da i ne govorimo, brojne nesreće proteklih godina dovoljno svedoče o opasnostima kojima su izloženi vozači ali i pešaci .

„Posle jedne od mojih žustrijih rasprava sa gospodinom koji je nadležan za pružne prelaze na teritoriji naše opštine, gde sam mu obećao da ću lično svojim privatnim automobilom obustaviti saobraćaj na pruzi Beograd – Sofija ako se problem odmah ne reši, dobili smo napismeno da je opština dužna da obezbedi vertikalnu signalizaciju pre pružnih prelaza, što je odmah i učinjeno. Međutim, problem još uvek nije rešen ili je delimično rešen samo na pojedinim mestima. U ovom trenutku, na pružnom prelazu kod kasarne, jedna rampa ne zna ni ona jadna da li treba da se spusti ili da ostane podignuta. Pitam se, treba li da se, ne daj Bože, desi neka nova tragedija pa da tek onda nadležni iz ’Železnica Srbije’ obezbede pružne prelaze?!“, piše Vučen.

Jučerašnja nesreća kod Niša još jedna je stravična opomena, a da li će se nešto promeniti? Sudeći po tome kako je do sada bilo, na žalost – teško. Voleli bismo da grešimo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!