Otkup radova za Zbirku savremene umetnosti

SMEDEREVO, 22. decembar 2018 – Uporedo sa svojom osnovnom izložbenom delatnošću, smederevska Gradska galerija savremene umetnosti je, kao sektor Muzeja u Smederevu, od svog osnivanja usmerena na formiranje, prezentaciju i zaštitu Zbirke savremene umetnosti.

Po raspisanom javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2017. godinu, Muzej u Smederevu, odnosno Gradska galerija savremene umetnosti konkurisala je projektom za otkup umetničkih radova savremenih umetnika radi sistematičnog popunjavanja Zbirke savremene umetnosti. Od predloženih sedam radova, od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, finansiran je otkup tri rada u ukupnoj vrednosti od milion i po dinara.

Svi umetnici čiji je rad otkupljen za Zbirku savremene umetnosti su realizovali svoje samostalne izložbe u okviru izlagačke sezone Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo 2017. i 2018. čime galerija potvrđuje usku povezanost između izlagačke politike i svoje programske koncepcije, odnosno svojim kontinuiranim osavremenjivanjem zbirke uspeva da utiče na bogaćenje kulturnog nasleđa, što pre svega ima izuzetan i dugoročni značaj za lokalnu zajednicu.

U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je finansiralo otkup umetničkih radova sledećih autora:

Ana Knežević – naziv rada: Fiat lux, godina: 2016. Materijal i tehnika:akrilne crne ploče između dva stakla u drvenim ramovima, dimenzije: 55 x 232 cm. Ukupna cena rada sa pripadajućim porezima i doprinosima iznosi 500.000,00 dinara.

Kratak opis dela: Triptih, zidna instalacija/ negativni crtež “Fiat lux”, čine tri crne mat akrilne ploče,koje između stakla postaju neka vrsta “ogledala” koja upijaju prostor i svetlosne situacije u prostoru i čine i samog posmatrača aktivnim. Triptih jepostavljen u uzlazno silaznom nizu paralelano sa zidom i pravi senke. Na ovaj načinon “vibrira” zajedno sa prostorom i postaje  njegov integralni deo, jer ulazi u rezonanciju sa elementima prostora (volumenom i svetlom) i stvara u posetiocu osećaj jedinstva i harmonije. Zbog svoje glatke crne površine i zato što su ploče postavljene između dva refleksna stakla,one se na izvestan način ponašaju i kao ogledala za posmatrača.Dok hoda prostorom, posmatrač je u prilici da vidi sebe i prostor u pločama. Rad je otvoren, poetičan i meditativan, a s obzirom da je precizno geometrijski/ritmički postavljen ima potencijal da balansira sam.  Rad je izlagan u Salonu Muzeja savremene u Beogradu na izložbi “Prostori odstupanja”. Rad za Salon MSUB,koji je nastao 2015.ima rastući dijagram. Rad je bio izložen u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu sa još 4 triptiha iz ove serije, avgusta 2017. Ana Kneževićseu svojim radovima baviminimalizmom i ritmovima u prostoru i njeniradovisuveoma čestorađeni upravo u nizovima.

Zoran Dimovski – naziv rada: „Don’t ask“ (Ask not what You can do for the art, ask what art can do for You.). Godina: 2014. Materijal: olovka u boji na furniranoj drvenoj podlozi. Dimenzije: 201 x 255 cm.             Ukupna cena rada sa pripadajućim porezima i doprinosima iznosi 650.000,00 dinara

Kratak opis dela: Rad „Don’t ask“ [„Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country“ J.F.K.1961.] (Fotografija: Stanley Tretick, „Caroline Kennedy holds a Postcard of her Father“, 1961.) je prvobitno planiran kao deo izložbene postavke autora koja je trebalo da bude realizovana u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo tokom avgusta 2018. godine. Nakon premeštanja izložbenog prostora galerije u Muzej u Smederevu rad je izostao sa izložbe, te su izložena samo tri druga rada prilagođena datom prostoru. Ono što čini zajedničku osobinu svih pripremljenih radova jeste to da se bave istorijskim i političkim domenom. Kroz ove radove se razmatra savremeni trenutak i pokušava se uspostaviti govor i relacija između sadašnjeg visokotehnološkog socijalnog sistema i prethodnih civilizacijskih fenomena kao štosu totalitarana društva i hladni rat.

Zoran Dimovski je rođen 1966. godine u Beogradu. Upisao je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu1988. godine, na kom je i diplomirao 1993. godine. Postdiplomske studije je završio 1995. Od 2000. godine predaje naFakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorske studije je završio 2017. godine. Član ULUS-a od 1994. godine. Imao 22 samostalne izložbe u zemlji i 52 grupne izložbe u inostranstvu.

Slobodanka Stupar – naziv rada: BONN. Godina: 2016. Materijal: triptih/fotografija, digital print na alubondu, čelični ramovi, zvučnici + audio zapis. Dimenzije: 3 x (105 x 80 x 3cm). Ukupna cena rada sa pripadajućim porezima i doprinosima iznosi: 350.000,00 dinara

Kratak opis dela: Rad je deo serije i izložbe pod nazivom „Stepenice na dole su i stepenice nagore“ koja je realizovana u okviru izlagačke sezone Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo u Muzeju u Smederevu tokom novembra 2018. godine.Na čitavoj seriji radova „pogled posetioca je usmeren ka prepoznavanju nekih od navikom prenebregnutih delova arhitekture muzeja, semplovanih i reorganizovanih u sklopove meditativnih fotografskih refleksijana simetriju, formu, svetlo, površinu i strukturu, prikazane na način prilagođen prostoru (u grupama instaliram uzimajući u obzir karakteristike izlagačkog prostora). One su često dopunjene zvukom, čija uloga je da proširi polje vizuelnog I utopi slušaoca u postavke koje zadobijaju osobine ambijenata. U intencionalnom smislu, one su činioci prenosa između unutrašnjih stanja umetnika i unutrašnjih stanja koja se indukuju u posetiocima tokom njihovog opažanja radova u izlagačkom prostoru.“ (citat iz kataloga, Stevan Vuković)

Diplomirala unutrašnju arhitekturu i grafiku na FPU u Beogradu, magistrirala grafiku na FLU Univerziteta u Beogradu i specijalizirala grafiku na Školi lepih umetnosti u Atini. Izlagala na više od 50 samostalnih izložbi u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Krusevacu, Kelnu, Atini, Solunu, Edinburgu, Beču, Minhenu, Vitenu. Učestvovala na velikom broju grupnih izložbi i brojnim umetnickim projekima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu: Nagrada za grafiku Oktobarskog salona Beograda i Nagrada za skulpturu Likovne kolonije Željazara Sisak 1987.; Nagrada 1. Mediteranskog bijenala grafičke umetnosti, Ag. Nikolaos, Grčka 1988.; Otkupna nagrada Sveučilišne knjižnice na Zagrebačkoj izložbi jugoslovenskog crteža 1989.; Velika Nagrada 9. Internacionalnog trijenala grafike u Frehenu 1991.; Nagrada na Bijenalu suva igla Užice 1993.; Otkupna nagrada Narodnog muzeja na Beogradskom internacionalnom bijenalu grafike 1997.; FotowettbewerbAward1999. Štutgart 2000. Dela u muzejima i javnim kolekcijama: MSUB, Muzej grada, Muzej Zepter i Narodni muzej u Beogradu, Ludwig muzej Keln, MSUV, Novi Sad, muzeji Kruševac, Kraljevo i Vranje, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Nacionalna pinakoteka Pirej, Grčka, Savremena Galerija Zrenjanin, Zbirka Nacionalne Sveučilišne knjižnice Zagreb, zbirka Galerije Lazar Vozarević, Sremska Mitrovica, Grafička zbirka Frechen, Nemačka, Muzej međunarodne savremene grafike Fredrikstad, Norveška, zbirka Grafičkog kolektiva Beograd, zbirke kolonija Sisak, Poreč, Tuzla, Sopoćani dr. kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!