Želvoz 026 jedini bio zainteresovan za kupovinu Goše

SMEDEREVSKA PALANKA, 17. decembar 2018 – Prodaja fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju koja je bila zakazana za 21. decembar, kako je objavio danas insajder.net, propala je jer nijedna firma nije uplatila obavezni depozit od 1,3 miliona evra ili podnela prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv. Za kupovinu Goše, bila je zainteresovana jedino firma Želvoz 026, koja je otkupila prodajnu dokumentaciju, rekao je stečajni upravnik Aca Mitić.

Želvoz 026 je ćerka firma kompanije Victory solutions iz Beograda koja se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko, a koja je u maju 2017. za 163 miliona dinara kupila i nekadašnjeg smederevskog remontera firmu Želvoz. Kupovinom smederevske fabrike za remont šinskih vozila, kako piše insajder.net, Victory solutions je došao do 20 hektara zemlje, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, kao i oprema i rezervni delovi.

Dug Želvoza je pre prodaje bio veći od četiri milijarde dinara, međutim, kupac sa firmom nije preuzeo i dugove. Najveći poverilac je bila država, kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi dinara, zatim Fond za razvoj koji sa 1,37 milijardi. Dug za poreze, doprinose i ostale dažbine je 1,35 milijardi dinara, a neizmirene obaveze prema zaposlenima i bivšim radnicima je iznosio 760 miliona dinara.

Ponuda Victory solutions bila je dosta niža od 50 odsto procenjene vrednosti predmeta prodaje od 1,15 milijardi dinara, pa je prodaju morao da odobri Odbor poverilaca.

Mesec dana nakon kupovine Želvoza, vlasnici ove firme su osnovali novo preduzeće, na istoj adresi na kojoj i nekadašnji smederevski remonter – Želvoz 026. Ta firma je i otkupila prodajnu dokumentaciju za učestovanje na javnoj aukciji za prodaju Goše. Interesantno je i da je direktor Želvoz 026 Svetozar Bugarin, koji je pre dolaska u Želvoz radio upravo u Goši koju je napustio nakon proglašenja stečaja krajem 2017, navodi insajder.net.

Foto: Srđan Ilić / Goša

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/12916/?fbclid=IwAR1XOyN7M2VfbO-ttlCNUPBsFto2su6-y7-xFw-EwXZktdS54WPuukg041A

Skorašnji članci

error: Content is protected !!