Site icon podunavlje.info

„Predeli duše – filmsko stvaralaštvo Ingmara Bergmana“

SMEDEREVO, 17. decembar 2018 – Povodom 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najznačajnijih filmskih reditelja 20. veka, u smederevskom Centru za kulturu će ovog utorka, sa početkom u 19 sati, biti održano tematsko veče „Predeli duše – filmsko stvaralaštvo Ingmara Bergmana“.

O „bergmanovskom“ odnosu prema filmskoj umetnosti, karakterističnim temama, osobenostima njegovog rediteljskog izraza biće vođen razgovor sa Miroljubom Stojanovićem, filmskim kritičarem i urednikom izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije.

Uz podsećanje na ostvarenja koja ulaze u vrh svetske kinomatografije kao što su „Sedmi pečat“, „Divlje jagode“, „Čas vuka“, „Kroz staklo, tamnije“, „Persona“, „Krici i šaputanja“, „Fani i Aleksander“ itd, biće ukazano na Bergmanov tretman pitanja vere i sumnje, „ćutanja Boga“, smrti, kolapsa u komunikaciji.  Biće približeni i analizirani pristup filmu kao izrazu unutrašnjih vizija, frustracija i snoviđenja, poetika koja je okrenuta suptilnim sagledavanjima ljudskih stanja, psihologija likova obuzetih prazninom, teskobom, otuđenih ili emotivno podrivenih,  sa ocrtvanjem njihove pozicije u odnosu na ljubav.

Biće osvetljen i način na koji je Bergman kroz film obrađivao subjektivne procese kao što su sećanja i snovi, kao i odnos intelektualnog i emotivnog.

Ulaz je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Exit mobile version