Više od trećine kućnog budžeta ode za hranu

BEOGRAD, 14. decembar 2018 – Republički zavod za statistiku objavio je danas podatke o prihodima i ličnoj potrošnji domaćinstava u Srbiji u trećem kvartalu ove godine. Prosečni mesečni prihodi u novcu i u naturi po domaćinstvu iznosili su 63.832, a troškovi  64.237 dinara. Dakle, u proseku domaćinstava potroše nekih 500 dinara mesečno više nego što zarade. To i ne bi bilo tako strašno, pod uslovom da je tačno, da ne slede podaci o strukturi utroška tog novca. Tako saznajemo da Srbi i dalje najviše novca svakog meseca odvajaju za hranu, više od trećine, ili tačno 34,5 odsto. Za upoređenje, u razvijenim evropskim zemljama taj procenta se kreće od 15,7 posto u Francuskoj, Nemačkoj je to 12, 9 ili 12,3 posto u Velikoj Britaniji. Od onih drugih, po tome su nam najbliži Rumuni i Bugari, gde je procenat sličan kao u Srbiji.

Kada se svemu doda da za račune, za stanovanje, struju, vodu, treba u Srbiji izdvojiti još najmanje 15,4 odsto prihoda domaćinstva, ne čudi da za neke druge namene ostaje tako malo, jer slede i izdaci za transport – 9,4 i za ostale lične predmete i usluge – 6, odsto. Za rekreaciju i kulturu trošimo 5,7, za odeću i obuću 5,4, za komunikacije 5,2 odsto kućnih prihoda. Odmah tu je i trošak za alkoholna pića i duvan – 5 procenata, a za zdravlјe nešto malo manje – 4,6 posto, pa potom za opremu za stan i tekuće održavanje – 4,2 posto.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku, kako stoji u objašnjenju, dobijeni su anketom o potrošnji domaćinstava, koja se od 2003. godine sprovodi po metodologiji koja je usklađena sa međunarodnim standardima i preporukama Evrostata, Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization – ILO) i Ujedinjenih nacija, čime se obezbeđuje međunarodna uporedivost podataka. Svakih petnaest dana anketira se oko 370 domaćinstava, odnosno 8.856 domaćinstava za godinu dana.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!