Ribolovački turnir u spomen na Mišu Gvozdenog

DONJI MILANOVAC, 11. decembar 2018 – Na prvom memorijalnom turniru u varaličarenju u Donjem Milanovcu bilo je više od 150 učesnika, javlja naša saradnica Jelena Bujdić Krečković.

Smederevac Milan Pešut, poznatiji kao Miša Gvozdeni, posle dijagnoze da mu je tuberkuloza odnela čitavo levo i dobar deo desnog plućnog krila, napustio  je asfalt i sve ono što predstavlja gradski život i svoju kamp prikolicu parkirao podno arheološkog nalazišta Lepenski Vir. Poslednjih desetak godina života proveo je na relaciji Lepenski Vir – Donji Milanovac, družeći se sa Dunavom i ribolovcima, u čijem je svetu uživao veliko poštovanje.

I to se videlo na prvom memorijalnom turniru u varaličarenju održanom u Donjem Milanovcu, koje je kako saznajemo bilo rekordno. Više od 150 učesnika iz čitave zemlje bilo je na stazi dugoj više od 1,5 kilometar šest sati se nadmudrujući sa dunavskim grabljivicama, odajući na taj način počast Miši Gvozdenom, čuvenom „smuđarošu“. Zainteresovanih je bilo i gotovo stotinu više, što na samom startu ovom memorijalnom turniru u varaličarenju daje na značaju. Jesu li i koliko oblačno vreme, temperatura u skladu sa kalendarom i bistra voda uticali nije poznato, tek riba je slabo „radila“ i ulovljeno je 16 uglavnom sitnijih smuđeva i jedna štuka. Takmičenje je bilo po principu uhvati pa pusti i sav je  ulov odmah nakon merenja bio vraćen u vodu.

Domaći teren nije bio presudan, budući da je smuđ težak 820 grama i dug  42 santimetra bio dovoljan Branku Žakuli iz Beograda za pobedu na prvom memorijalnom turniru „Miša Gvozdeni 2018“.

Donjomilanovčanin Goran Nastasijević bio je drugi ulovivši smuđa teškog 740 grama i dugog 47 santimetara, a Aleksandru Janjići iz Aleksinca treće mesto donela je štuka od 1,1 ilogram. Svakog od takmičara koji su turnir završili uz ulov organizatori su, uz pomoć sponzora, a bilo ih je više, nagradili. Orhidejama su nagrađene dve dame takmičarke, Tara Trajković bila je i najmlađi učesnik i Zlata Kokoranović, nagrađen je i najstariji takmičar Bata Jokić, a Peđa Antonijević iz Trstenika kao vođa i organizator najbrojnije ekipe varaličara dobio je specijalnu nagradu.

Memorijalni turnir u varaličarenju „Miša Gvozdeni “, kažu organizatori, postaće tradicionalan i njime će biti završavana sezona takmičenja ove vrste. Za ovogodišnji najzaslužniji su prijatelji Miše Gvozdenog, koje je predvodio Milan Panić, test ribolovac i vodič sa Ebra, koji su uz podršku Formax Store i opština Majdanpek i drugih  sponzora organizovali ovo veliko ribolovačko takmičenje.

Pre početka takmičenja na gradskom keju u Donjem Milanovcu postavljena je spomen ploča Miši Gvozdenom, kao još jedan znak sećanja na ovu ribolovačku legendu.

Autor fotografija: Željko Vladić

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!