Nova godina pred vratima, pali svetla da nas ne promaši

SMEDEREVO, SMEDEREVSKA PALANKA, 11. decembar 2018 – Ako se neki Smederevac zabrinuo što još nije počelo ukrašavanje grada novogodišnjom rasvetom, pošto je to, recimo, u Beogradu učinjeno maltene letos, da ga umirimo – biće uskoro, razlog je tehničko-administrativne prirode; tek je završena javna nabavka tim povodom. Grad će, opet, okititi i raskititi „Keep Light“, koji je, kao jedini koji se javio na poziv, dobio taj posao, ovoga puta za malo fali do 2 miliona dinara, bez PDV-a, iliti cirka 17 hiljada evra.

To je, ipak, dva puta manje no što je isti ponuđač dobio prošle godine, bilo je 4.779.360 dinara sa PDV-om, ali je tada, ruku na srce, imao i zadatak da dopuni ukrase po sledećoj specifikaciji; „LED lančanice od kabla u zelenoj boji sa ukupno 100 dioda toplo bele boje“, zatim „svetleću dekorativnu novogodišnju figuru dimenzija 3,00m x 0,80m“, „svetleći dekorativni novogodišnji element u obliku 3D kupaste zlatne novogodišnje jelke dimenzija (prečnik x visina) 1,50m x 2,70m“, „svetleće figure 1,30 x 2,50m“, kao i „svetleće figure cilindar (komplet u bojama crveno, plavo i hladno belo) 3 kom x 1,50m“.

I opet, sve to je dvostruko manje od nabavke u pretprošloj godini, kada je od iste firme Smederevo kupilo kompletno novu dekoraciju za 10.195.764 dinara.

Ako se, sudeći po ovim brojkama, u Smederevu sve skromnije odnose prema novogodišnjem ukrašavanju grada, šta onda tek reći za Smederevsku Palanku. Tamo se, naime, predsednik opštine Nikola Vučen prošle nedelje Palančanima, preko Fejsbuka, obratio ovako:

„Poštovani sugrađani, želeo bih da vas obavestim da, uprkos svom trudu i pokušajima, ipak nismo uspeli da obezbedimo adekvatnu novogodišnju rasvetu. Pomoć smo tražili na više strana, međutim, bezuspešno. S obzirom na generalnu situaciju u našoj opštini i prioritete kojih ima više, prosto nismo u mogućnosti da trenutno izdvojimo sredstva i za te namene.

Svesni smo svi da ono što je prethodnih godina predstavljalo novogodišnju dekoraciju prosto nije bilo reprezentativno, uz dužno poštovanje svih.

Želeo bih da ovim putem pozovem sve građane da se uključe i daju neku ideju kako bismo to mogli da rešimo. Posebnu molbu bih uputio lokalnim privrednicima, privatnim i ugostiteljskim radnjama, lokalnim funkcionerima i svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu u obezbeđivanju sredstava za nabavku makar i jedne, ali vredne dekoracije koja će služiti i narednih godina i ostati u gradu.“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!