Ana Marković – Ubrzanja/putovanja

SMEDEREVO, 10.decembar 2018 – Smederevska Gradska galerija savremene umetnosti najavila je za sutra, u utorak u 19 sati, u Muzeju otvaranje izložbe pod nazivom “Ubrzanja/putovanja”, autorke Ane Marković. Biće predstavljeni njeni radovi srednjeg i malog formata, rađeni tehnikom ulje na platnu, nastali u poslednje dve godine.

Ono što čini uža umetnička interesovanja ove umetnice jeste prolaznost i ritam savremenog života, pre svega urbanih struktura. U tom smislu, autorka je odnedavno svoja istraživanja prenela sa fotografije na polje slike, gde se ona sada prepliće sa fotografskim eksperimentima. Temu prolaznosti pokušala je da istraži kroz pejzaž, tražeći paralelu između nekadašnjih arkadijskih pejzaža i njegovih današnjih predstava, koje su daleko od idiličnih slika starih majstora.

Za umetnicu je savremeni pejzaž neodvojiv od gradskih sredina, zbog čega se, prirodno, bavi prikazima užurbanog gradskog života mnogo pre nego slikama prirode. Autorku zanima maniristička deformacija figura i svakodnevnih prizora, koja najbolje pokazuje ljudsku zabrinutost svetom, koji se značajno promenio i udaljio od prirode ali i samog sebe.

Predstavljena serija slika urađena je po ugledu na fotografije sa dugom ekspozicijom, koja asocira na konstantno kretanje i dramatične promene načina života. Kroz nju  umetnica želi da ispita poziciju pejzaža danas i koliko se naš doživljaj istog zaista promenio.

Ana Marković je rođena u Beogradu 1984. godine. Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. U klsi profesora Gordana Nikolića. Završila master studije 2014. godine na istom fakultetu. Tokom studija usavršavala se na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, u klasi prof. Johanne Kandl kao i na Letnjoj akademiji Traunkirchen u Austriji pod menstorstvom umetnice Xenie Hausner. Osvojila nagradu za crtež na studentskom bijenalu crteža Srbije. Do sada je izlagala na osam samostalnih izložbi i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 18. januara 2019. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!