Protest održan, ne i sastanak sa gradonačelnicom

RADINAC, 9. decembar 2018 – U podne, kako je i dogovoreno, na parkingu pred kapijom 3 Železare, nedaleko od prvih kuća u Radincu, okupilo se stotinak učesnika protesta protiv zagađenja. Sa gas i zaštitnim maskama, transparentima i pištaljkama, izrazili su nezadovoljstvo stanjem životne sredine, čijem onečišćenju, kako smatraju, u mnogome doprinosi baš Železara.

Skup je trebalo da ima i svoje finale u susretu sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, ali se to nije desilo. Dok su organizatori iz Radinca insistirali da se takav sastanak održi u prostorijama Mesne zajednice, gde je gradonačelnica čekala, protestanti na parkingu ispred kapije Železare su tražili da ona dođe do njih i obrati im se. Tu je do izražaja došla evidentna podela, i među organizatorima protesta, ali i između meštana i Smederevaca, koje je uglavnom svojim objavama okupio Pokret Tvrđava. Neki od stanovnika tri Železari susedna sela su podržali Smederevce, ali su njihovi predstavnici ostali pri tome da se skup preseli u salu, da bi, kako su objašnjavali, svi bili upoznati sa onim šta je do sada učinjeno i šta je planirano kao sledeći koraci u rešavanju problema zagađenja. Do toga nije došlo i gradonačelnica je posle izvesnog vremena otišla ne dočekavši ih.

Pre razilaska, okupljeni su formulisali svoje zahteve: ukljanjanje otpadne šljake koju Železara deponuje, postavljanje filtera na dimnjacima i u pogonima i ponovno stavljanje u rad mernih stanica u Radincu i Ralji. Ovaj poslednji zahtev je i oročen; stanice za merenje zagađenja vazduha moraju da prorade do Nove godine. U suprotnom, kako se čulo, protest će biti radikalizovan. Nije objašnjeno kako. Za prva dva zahteva, svesni su i organizatori i sami protestanti, potrebno je više vremena, ali traže da budu informisani šta se na tom polju radi.

Posle sata provedenog pred Železarom i radinačkom rampom, kako je i prvobitno, prilikom zakazivanja protesta dogovoeno, okupljeni su se razišli.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!